Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

NIKADA VIŠE JUGOSLAVIJA Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.)

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 26.09.2018. / 26.09.2018.

        Na Srijedi u Muzeju, koja je na rasporedu 26. rujna, predstavit će se knjiga Nikada više Jugoslavija / Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.) autora dr. sc. Stipe Kljaića.

        Knjiga je objavljena 2017. godine,  u nakladi Hrvatskoga instituta za povijest, i prvi je pokušaj u hrvatskoj historiografiji sveobuhvatnog istraživanja i raščlambe djelovanja hrvatskih intelektualaca u razdoblju od kraja dvadesetih godina 20. stoljeća do sloma Nezavisne Države Hrvatske godine 1945. godine. Autor je ponudio posve originalnu interpretaciju bitnih promjena, koje je u hrvatskoj nacionalnoj ideologiji izazvala Šestosiječanjska diktatura, posebno u redovima hrvatske inteligencije. Ova tema itekako je relevantna i danas jer otvara novu i prijeko korisnu raspravu o fenomenima fašizma i demokracije, nacionalizma i društvenog angažmana inteligencije, o čemu će biti riječi i na popratnom predavanju.

        Knjigu dr. sc. Stipe Kljaića predstavit će dr. sc. Mario Jareb iz Hrvatskog instituta za povijest i dr. sc. Filip Hameršak iz Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.  

 

 

O autoru:

Dr. sc. Stipe Kljaić (r. 1982., Šibenik) diplomirao je na studiju povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2015. doktorirao je na temu „Intelektualci i hrvatski nacionalizam“ kod mentora prof. dr. sc. Ive Banca. Dobitnik je fakultetske nagrade „Franjo Marković“ za multidisciplinarna istraživanja povijesti Ravnih kotara. Radio je na projektu „Ratni zločini počinjeni nad hrvatskim građanima potkraj i neposredno nakon Drugoga svjetskog rata“ pod pokroviteljstvom Državnog odvjetništva RH i Hrvatskog državnog arhiva, zatim na projektu „Leksikon iseljeništva i manjina“ Instituta „Ivo Pilar“, a od 2016.  i na europskom projektu „Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries, Courage Horizon 2020.“ Od 2010. je znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest. 

 

NIKADA VIŠE JUGOSLAVIJA  Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.) povratak