Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Noć muzeja

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 27.01.2012. / 27.01.2012.
vrijeme održavanja: 9.00 - 23.00 sata
organizator: Gradski muzej Varaždin

Stari grad, Strossmayerovo šetalište 7
Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela
 
Palača Herzer, Franjevački trg 6
Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca
 
Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
Izložba Ljepote grafičke umjetnosti - Izbor najvrjednijih grafika
iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a
 
Izložbene postave Gradskog muzeja Varaždin u Noći muzeja, priređenoj u petak, 27. siječnja 2012. godine, razgledalo je 8.705 posjetitelja, što ga svrstava među nekoliko najposjećenijih hrvatskih muzeja koji su sudjelovali u ovoj akciji!
 
     Gradski muzej Varaždin ove godine prvi je put sudjelovao u nacionalnoj akciji Noć muzeja koja je, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održana u petak, 27. siječnja. Budući da varaždinski muzej nije imao posebno priređenih programa*, taj „nedostatak“ nastojao se nadoknaditi produženim radnim vremenom za razgled svih izložbenih postava u Starome gradu, palači Herzer i palači Sermage, koji su bili otvoreni u kontinuitetu od 9.00 do 23.00 sata, a ulaz za razgled bio je cijelo to vrijeme besplatan. Osobito su ovu prigodu iskoristile škole, pa je u prijepodnevnim satima (osim nekoliko stotina individualnih posjetitelja) kroz Muzej prošlo više od 1.100 učenika u 40 skupina, uglavnom iz varaždinskih škola te nekoliko iz Međimurske županije.
     Izniman broj posjetitelja zabilježen je u poslijepodnevnim i večernjim satima, kada je od 17.00 pa do 23.00 sata muzejske postave obišlo gotovo 7.000 posjetitelja, među kojima je bila publika svih dobnih skupina.
     Bez obzira na to što je Hrvatsko muzejsko društvo, kao glavni organizator akcije Noć muzeja, odradilo promidžbeni i marketinški posao na nacionalnoj razini, varaždinski muzej je i mimo toga promovirao svoje sudjelovanje u programu kroz regionalne tiskane i elektroničke medije, kao i škole u Varaždinu te Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.
     Premda u programu varaždinskoga muzeja nije bilo nikakvih dodatnih sadržaja, ukupni broj posjetitelja, od njih 8.705! (što je, ako smo iskreni, i nama u Muzeju iznad svih očekivanja) govori o važnoj činjenici da (varaždinska) publika pokazuje i velik interes za stalne muzejske postave, koje će uvijek rado razgledati (naravno, tim više ako je i ulaznica besplatna).
     Pored nacionalne Noći muzeja, Gradski muzej Varaždin sudjelovat će, osmi put zaredom, i u Europskoj noći muzeja, koja će se u tisućama muzeja iz 40-ak europskih zemalja održati u subotu, 19. svibnja ove godine, uz Međunarodni dan muzeja.
 
 
* Gradski muzej Varaždin svoje programske aktivnosti (izložbe i ostala događanja), kao što je to razvidno iz posljednjih nekoliko godina, financira gotovo isključivo vlastitim prihodima. Primjerice, u 2011. godini u GMV-u je priređeno više od 20 izložbi i još nekih dodatnih programa koji su se uglavnom financirali s više od 600.000,00 kuna vlastitih prihoda GMV-a (proračunska sredstva Ministarstva kulture RH i Grada Varaždina za tu svrhu iznosila su ukupno 40.000,00 kuna). Kako su prvi mjeseci u poslovnoj godini svake tvrtke i ustanove, pa tako i Gradskog muzeja Varaždin prilično financijski problematični, većinu programskih aktivnosti Muzej počinje ostvarivati nakon drugog tromjesečja, kada bilježi i veći priljev novca (osobito od prodaje ulaznica).     
 
Ravnatelj: dr. Branko Spevec
Voditeljica odnosa s javnošću: Anita Peričić
 

povratak