Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Noć muzeja 2013.

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 25.01.2013. / 26.01.2013.
vrijeme održavanja: 18,00 - 01,00
organizator: Hrvatsko muzejsko društvo

       Gradski muzej Varaždin i ove godine sudjeluje u nacionalnoj Noći muzeja, koja se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, priređuje u desecima hrvatskih muzeja i jedna je od najposjećenijih godišnjih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Ovogodišnja Noć muzeja održava se u petak, 25. siječnja kada će, u većini hrvatskih muzeja pa tako i u varaždinskome, izložbeni postavi biti otvoreni za posjetitelje od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a ulaz na sve programe bit će besplatan.      

          Budući da je prošle godine u hrvatskoj Noći muzeja varaždinski muzej zabilježio gotovo 9.000 posjetitelja, veliko zanimanje publike za tu manifestaciju očekuje se i ove godine, uz najavu da će se još jedna muzejska noć u Varaždinu tradicionalno održati i u svibnju, u sklopu Europske noći muzeja.

  

PROGRAM

   

STARI GRAD, Strossmayerovo šetalište 7, tel. 042 658 773

Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

 

PALAČA HERZER, Franjevački trg 6, tel. 042 658 760

Stalni postav Entomološkog odjela „Svijet kukaca“

 

Izložba „Krešimir Filić – sabiratelj varaždinske baštine“

Izložba je posvećena radu svestranog varaždinskog kulturnog djelatnika, osnivaču i podupiratelju brojnih kulturno-umjetničkih udruga i ustanova. Krešimir Filić (1891.-1972.) zaslužan je i za utemeljenje varaždinskoga muzeja 1925. godine, u kojemu je bio prvi profesionalni muzealac i ravnatelj. Dio izložbe koncipiran je u slogu građanskoga doma iz vremena u kojemu je Filić živio, a za tu prigodu mnogobrojne predmete posudilo je i dvadesetak varaždinskih obitelji.

 

PALAČA SERMAGE, Trg Miljenka Stančića 3, tel. 042 214 172

Izložba „Pavle Vojković: Retrospektiva 1933.-2002.“

Retrospektivna izložba Pavla Vojkovića (1912.-2006.) obuhvaća izbor djela realiziranih u uljima na platnu, pastelu, akvarelu, kombiniranim tehnikama, grafikama i crtežima, nastalima tijekom šest desetljeća umjetnikova stvaralaštva. Vojković je veći dio radnoga vijeka proveo u Varaždinu, gdje je djelovao kao kazališni scenograf i kostimograf, ilustrator i gimnazijski profesor, a više od osamsto svojih radova donirao je u fundus Galerije starih i novih majstora GMV-a.

                                   

Posebni program:

 Spasimo kulturnu baštinu!

          Pored tih programa, varaždinski muzej organizira i posebnu akciju pod geslom Spasimo kulturnu baštinu!. Kupnjom prigodnih suvenira posjetitelji će se imati prilike izravno uključiti u prikupljanje novčanih sredstava namijenjenih restauraciji i otkupu predmeta za muzejski fundus te na taj način sudjelovati u jednom od najvažnijih segmenata muzejsko-galerijske djelatnosti. Iz zbirke Povijesnog odjela GMV-a za tu je akciju izdvojen nalaz rimskog novca iz Petrijanca, s drvenim recepijentom, tri srebrna tanjura i 27.735  komada novca, težine 114 kilograma (!). Da bi se taj vrijedan nalaz sačuvao i prikladno izložio u budućem stalnom postavu arheologije i povijesti, potrebno ga je restaurirati. Za fundus Kulturnopovijesnog odjela GMV-a ponuđena je na otkup večernja haljina s početka XX. stoljeća, izrađena u jednoj newyorškoj radionici, a pripadala je Ljerki i Zori Goger iz poznate varaždinske obrtničke obitelji. S obzirom na njezinu kulturno-povijesnu vrijednost, haljina bi bila stalni izložak u postavu Moda i odijevanje kroz stoljeća, koji se uskoro planira otvoriti u dijelu Staroga grada. Muzeju se na otkup za galerijski fundus nudi i slika Pavla Vojkovića Praznički dan, iz 1960. godine. Najveći dio svojega opusa Vojković je donirao u fundus Galerije starih i novih majstora GMV-a pa bi se otkupom spomenute slike galerijska zbirka upotpunila, a time i cjelovitije sačuvalo umjetničko stvaralaštvo jednog od najvažnijih varaždinskih slikara.


 Ulaz besplatan

povratak