Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

NOĆ MUZEJA 2022. Muzeji - između stvarnog i digitalnog

OSTALO

ustanova: GMV Palača Sermage; YouTube kanal GMV-a
datum početka/završetka: 28.01.2022. / 28.01.2022.

PROGRAM:

 

Izložba 6. Bijenale slikarstva / izbor 

Palača Sermage / Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3, 18 – 20 sati

Otvorenje: petak, 28. 1. 2022. u 18 sati (na otvorenom prostoru)

        Bijenale slikarstva, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, nacionalna je likovna manifestacija posvećena bilježenju scene i pomaka u mediju slikarstva, pokrenuta s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatskog slikarstva i sučeljavanja s aktualnim europskim slikarskim praksama.

Hrvatska selekcija predstavlja širok presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih, članova HAZU-a, do najmlađih, koji stvaraju nove impulse ulaska na tu scenu, s ciljem bilježenja aktualne dvogodišnje produkcije.

        Izložba u Varaždinu predstavlja izbor od 30-ak umjetničkih djela najistaknutijih autorica i autora koji su izlagali u sklopu glavne selekcije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

Odabrani umjetnici: Matko Vekić, Grgur Akrap, Marko Zeman, Zlatan Vehabović, Nikola Pjevačević, Iris Jambrek, Domagoj Rogina, Josipa Krolo, Lea Popinjač, Ivan Prerad, Maša Barišić, Stjepan Šandrk, Pavle Pavlović, Koraljka Kovač, Damir Sobota, Luka Kušević, Fedor Fischer, Josip Tirić, Aleksandar Bezinović, Sebastijan Dračić, Ivan Marković, Leonardo Budimilić Majnarić i Maja Rožman.

        Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika.

Tijekom Noći muzeja otvoreno 18-20 sati; razgled se organizira uz propisane/preporučene epidemiološke mjere, uz ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenom postavu.

 

Digitalni programi na YouTube kanalu GMV-a, 18 – 24 sata

 

Muzejske spike / audiovizualni sadržaj edukacijsko-zabavnoga karaktera o restauriranju predmeta

Filmske priče iz Staroga grada: Vlasnici Staroga grada, Varaždinski cehovi, Od alkemije do ljekarništva,

                                                           Koncert u Starom gradu, Ljubav lajtnanta Milića / iz Stalnog postava

                                                          Kulturno-povijesnog odjela GMV-a

Šošteraj / videofilm snimljen uz istoimenu izložbu

 

 

Obrazloženje:

 

        Zbog trenutačno iznimno nepovoljne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, izložbeni postavi GMV-a u Starom gradu i palači Herzer bit će u Noći muzeja zatvoreni za posjetitelje. Od muzejskih prostora bit će dostupan samo onaj u palači Sermage, gdje će se na katu / u Galeriji umjetnina GMV-a otvoriti izložba 6. Bijenale slikarstva (izbor) u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Otvorenje izložbe priredit će se na otvorenom prostoru (u 18 sati), nakon čega će izložba biti besplatno otvorena za razgled u petak, 28. 1. 2022. godine u Noći muzeja, do 20 sati. Otvorenje i razgled organiziraju se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere.

        Noć muzeja, manifestacija koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva već godinama organizira posljednjeg petka u siječnju, događanje je masovnog tipa, kada gotovo svi muzeji sudionici bilježe pojačan posjet u odnosu na ostale dane.

        Proteklih godina Noć muzeja redovito je privukla velik broj posjetitelja i u izložbene postave Gradskog muzeja Varaždin, svake godine njih 6000-7000, po čemu je varaždinski muzej bio uvijek među najposjećenijima u Hrvatskoj, pa je za očekivati da bi tako moglo biti i ovaj put.

        S obzirom na to da se epidemiološke mjere ponajprije odnose i na ograničavanje broja posjetitelja koji istovremeno mogu biti u nekom zatvorenom izložbenom prostoru, procijenili smo da, referirajući se na iznimno velik interes publike u prethodnim godinama „prije korone“, većina zainteresiranih ne bi mogla ući u muzejske prostore. Kako bismo izbjegli stvaranje gužvi pred vratima muzejskih postava, a još važnije, kako ne bismo nikoga izlagali riziku od zaraze zbog mogućih masovnih okupljanja, program u muzejskom prostoru održavamo djelomično, u kraćem vremenskom trajanju.

        Sudjelovanje Gradskog muzeja Varaždin u Noći muzeja 2022. obilježavamo i digitalnim sadržajima, koji će jedino u petak, 28. 1. 2022. godine biti dostupni svim zainteresiranim korisnicima na YouTube kanalu GMV-a.

        Gradski muzej Varaždin bio je jedan od rijetkih hrvatskih muzeja koji se od samog početka (2005.) uključio u Europsku noć muzeja (u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a) i sudjelovao je u njoj svake godine uz Međunarodni dan muzeja (sve do pojave „korone“, kad se više nije ni održavala). Ako prilike dozvole, ponajprije epidemiološka situacija, muzejsku noć Gradski muzej Varaždin priredit će u svibnju 2022. godine.

 

 

NOĆ MUZEJA 2022. Muzeji - između stvarnog i digitalnog povratak