Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

NOVI POGLED U STARE MAJSTORE /Vodstvo kroz Stalni postav starih majstora GMV-a

OSTALO

ustanova: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 05.06.2019. / 05.06.2019.

        U sklopu Srijede u Muzeju 5. lipnja organizira se razgled uz stručno vodstvo kroz Stalni postav starih majstora, smještenog u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin. Tom prigodom naglasak će se staviti na slikarska djela restaurirana u posljednjih desetak godina, kao i na istraživanja u pogledu novih atribucija slikarskih škola ili autora.

        U njih se ubrajaju i dvije pandan slike venecijanskih veduta. Žanr je upravo i nastao kao zasebna slikarska tema u Veneciji u 18. stoljeću (settecento), u vrijeme kada Venecija kulturno i umjetnički proživljava svoje zlatno doba („l'età d'oro“). Umjetnici slikaju poznate dijelove grada i lagune kako bi, prije svega, zadovoljili bogate i profinjene kupce koji  posjećuju grad na putovanju Italijom. Najznačajniji protagonisti venecijanskih veduta su Canaletto, Luca Carlevarijs, Bernardo Bellotto, Francesco Guardi i Michele Marieschi. Recentna saznanja o atribuciji ovih djela varaždinski muzej dobio je od cijenjenog talijanskog povjesničara i kritičara umjetnosti, stručnjaka za venecijansko slikarstvo, Vittorija Sgarbija, koji smatra da slike posjeduju značajke slikarstva M. Marieschija ili nekog bliskog iz njegova kruga, nasljednika slikarske radionice kao što je Francesco Albotto. Komparativni materijal vodi ipak u smjeru Marieschijeva načina slikanja, kao i metodi slikarskog oblikovanja koja se ističe teksturom u obradi plohe. Njegove vedute su realnih perspektiva, s efektima  dekorativnosti i scenografskih značajki, po čemu se znatno razlikuje od canalettovskog klasičnog prikaza, sa snažnim kontrastima svijetla i sjene, titravoj i zrnatoj obradi ploha „poput površine riblje ljuske“ (Daniele d' Anza, 2005). Upravo ta posebnost  slikarskog rukopisa najuočljivija  je karakteristika slika iz galerijskog postava GMV-a, posebno iskazana kroz prikaz titranja skupina oblaka na sivoplavoj plohi neba.

        Stalni postav starih majstora obuhvaća djela iz fundusa Galerije starih i novih majstora, koja u sklopu Gradskog muzeja Varaždin djeluje od 1939. godine. Postav je od 1947. smješten u baroknoj palači Sermage, a tijekom godina doživio je i nekoliko koncepcijskih preinaka. Njegovu okosnicu čine slike iz doba baroka, osobito nizozemskoga i talijanskoga, te bidermajera i druge polovice 19. stoljeća. Zbog nedostatka izložbenog prostora, postav se povremeno zatvara radi održavanja izložbi, pa će tako biti i ove godine, od sredine lipnja do kraja rujna.  

        S novostima iz Stalnog postava starih majstora posjetitelje će upoznati Elizabeta Igrec, viša kustosica u Galeriji starih i novih majstora GMV-a. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.   

NOVI POGLED U STARE MAJSTORE /Vodstvo kroz Stalni postav starih majstora GMV-a povratak