Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Novi stalni postav Kulturnopovijesnog odjela GMV-a: Staklo, keramika, satovi

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Stari grad, Strossmayerovo šetalište 7, Varaždin
datum početka/završetka: 27.04.2007. / 27.04.2007.
otvorenje: 19.00
autor stručne koncepcije: Ljerka Šimunić
autor likovnog postava: Mario Beusan
organizator: Gradski muzej Varaždin

Nakon nekoliko godina pripreme muzeološke koncepcije, kao i obavljene građevinske rekonstrukcije te pozitivne recenzije Hrvatskoga muzejskog vijeća, u prostoru Staroga grada u petak, 27. travnja ove godine, s početkom u 19 sati, otvara se novouređeni stalni postav Staklo, keramika, satovi. Nove muzeološke jedinice dio su stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela varaždinskoga muzeja, a izložene su u obnovljenome južnom krilu utvrde. 
Novi stalni postav obuhvaća oko 400 izložaka, što je tek manji, ali probrani i reprezentativni dio onoga što se čuva u zbirkama pohranjenima u muzejskim čuvaonicama. Prema vremenu nastanka, predmeti datiraju od 16. pa sve do druge polovice 20. stoljeća. Premda su izloženi primjerci najvećim dijelom proizvodi europskih radionica i tvornica a tek manji dio domaćih, s obzirom na to da su mahom prikupljeni na području sjeverozapadne Hrvatske, oni zapravo odražavaju način i kulturu življenja plemićkih i građanskih obitelji toga podneblja, u čijim su se obiteljskim domovima i posjedima nalazili. Mnogi od njih prispjeli su u fundus već u samim počecima osnivanja varaždinskoga muzeja od 1925. godine, a darovale su ih obitelji s varaždinskoga područja, među kojima: Bombelles, Leitner, Jacomini, Wissert, Pečornik, Platzer, Šaban, Grims, Zubanjek, Varady i druge.
Autorica stručne muzeološke koncepcije je Ljerka Šimunić, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju, a autor prostorne koncepcije, odnosno oblikovanja postava Mario Beusan, profesor na zagrebačkome Arhitektonskom fakultetu.
Uređenje novoga stalnog postava iz zbirki stakla, keramike i satova jedan je od najvećih i najvažnijih planiranih projekata Gradskog muzeja Varaždin, čiju su realizaciju financijski pomogli Ministarstvo kulture RH, Grad Varaždin i Varaždinska županija. Generalni sponzor projekta je varaždinska tvrtka Zagorje-Tehnobeton, koja je izvela građevinske radove na obnovi južnog krila Staroga grada.

povratak