Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

O hrvatskoglagoljskoj knjižnoj baštini

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 28.02.2018. / 28.02.2018.

        Uz izložbu Varaždinske glagoljske pergamene i „Knjige glagoljaške – kapucinske, karlobaške“, postavljene u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, u sklopu Srijede u Muzeju, održava se predavanje pod nazivom O hrvatskoglagoljskoj knjižnoj baštini, koje je pripremila akademkinja Anica Nazor. Tom prigodom akademkinja Nazor, koja o ovoj temi govori u rodnom gradu velikog slavista i jezikoslovca Vatroslava Jagića, osvrnut će se na značenje otkrića varaždinskih glagoljskih pergamena, čiju je konzervaciju i restauraciju u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, kao tadašnja ravnateljica Staroslavenskog instituta, upravo ona pokrenula.

        Također, bit će riječi i o novootkrivenoj minijaturnoj biblioteci rimskih Propagandinih izdanja glagoljskih liturgijskih knjiga, među kojima su npr.: Levakovićev misal, izdan 1631. godine, kao i Paštrićev iz 1706., Karamanov iz 1741., Parčićev iz 1893. i Vajsov iz 1927. godine. Ovim izdanjima glagoljskih liturgijskih knjiga, pronađenima u kapucinskom samostanu u Karlobagu, dakle u području pod izravnom jurisdikcijom rimske Propagande (Sacrae Congregatio de Propaganda Fide, Rim 1622. – 1909.) nakon njegova oslobođenja od Turaka 1689. godine, akademkinja Anica Nazor posvetila je niz iznimno važnih objavljenih znanstvenih radova.

        Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizatori su Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije i Staroslavenski institut u Zagrebu. 

O hrvatskoglagoljskoj knjižnoj baštini povratak