Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Običaji, praznovjerja i magija kroz stoljeća

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 15.01.2020. / 15.01.2020.

       Ovogodišnje Srijede u Muzeju, koje se u Gradskome muzeju Varaždin kontinuirano održavaju od 2014. godine, započinju 15. siječnja predavanjem o običajima, praznovjerjima i magiji kroz stoljeća, o čemu će govoriti povjesničar Tomislav Terstenjak.

        Kroz cijelu svoju povijest ljudi su težili ovladavanju elementima prirode i postojanja, nadajući se da će različitim postupcima i obredima nadvladati nasumičnost svemira. Kako bi se nosili s nepogodama, bolestima i mogućim neželjenim događajima, u svim kulturama razvili su vjerovanja i praznovjerja ne bi li sudbinu preokrenuli u svoju korist. Njihove već pomalo izgubljene tragove nalazimo i danas: kad prosipamo sol, kada ne želimo da nam crna mačka prijeđe preko puta, kada izbjegavamo proći ispod ljestvi, kada okrećemo nož na bok, kad padne metla, kad se uhvatimo za gumb prilikom susreta s dimnjačarom, kad velimo nazdravlje!, kad na revere na vjenčanjima stavljamo ružmarin, kad razbijemo ogledalo, kada negodujemo oko 13-ero okupljenih oko stola, ali i u mnogim drugim praznovjerjima koje danas možda i prakticiramo, ali čiji izvori su odavno zaboravljeni.

        U predavanju će se govoriti o različitim kulturama i njihovim vjerovanjima, magičnim predmetima i procesima te kako su se razvila praznovjerja i običaji koji još i danas postoje, a imaju korijene u dalekoj prošlosti. Tomislav Terstenjak, rođeni Varaždinac, po struci je profesor povijesti i pedagogije. Diplomirao je kod prof. emeritusa Miroslava Bertoše upravo na temi koju je pripremio za ovo predavanje. Program obuhvaća i „gurmanski“ dodatak, pa će posjetitelji imati prigodu kušati zalogaje spravljene od „magičnih“ namirnica i biljaka o kojima će biti riječi na predavanju, a njih će pripremiti Terstenjakove kolegice iz Obrtničke škole Koprivnica, majstorice kuharice i nastavnice kuharstva i slastičarstva Ksenija Sedlanić, Andrijana Manojlović i Grozdana Bohorč, dok će za dio serviranja biti zadužena nastavnica ugostiteljskog posluživanja Blaženka Barčanec.

        Predavanje se održava u palači Herzer od 19 sati. Ulaz je besplatan. 

Običaji, praznovjerja i magija kroz stoljeća povratak