Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Oblikovanje prostora i oblikovanje u prostoru

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija Zlati ajngel, Varaždin, Gajeva 15
datum početka/završetka: 09.03.2016. / 26.03.2016.
otvorenje: u 19 sati

        Slijedeća Srijeda u Muzeju održava se u prostoru Galerije Zlati ajngel gdje se otvara izložba pod nazivom Oblikovanje prostora i oblikovanje u prostoru. Izložba obuhvaća radove desetoro autora, akademskih likovnih umjetnika i diplomiranih dizajnera, profesora na Graditeljskoj školi Čakovec.

        Raznovrsnošću odjela, u koje pripadaju graditeljstvo, likovna umjetnost i informatika, Graditeljska škola Čakovec profilirala se kao mjesto gdje se elementarna praksa združuje s imaginativnim umijećima. O tome svjedoči i ova izložba okupljenih autora, koji pored svojega pedagoškoga djelovanja, usmjerenoga na rad s učenicima, istodobno razvijaju i vlastite poetičke osobitosti i individualnost umjetničkoga izraza. Kao što su u predgovoru istaknule dr. sc. Emilija Kovač i povjesničarka umjetnosti Tanja Karas, ova izložba je čin estetski, svjetonazorni, pedagoški i socijalni, a postojati u grupi ne znači izgubiti individualnost nego u kontrastima i distingvirajućim dijalozima razgovjetnije pokazati posebnost. Različite poetike autora, u rasponu od prepoznatljivih tradicionalnih shema do sasvim modernih traganja, postavljaju pitanja ne samo o estetici, već naznačuju i sugestije temeljnih životnih orijentacija, što je jedan i važan dio misije umjetnosti.

        Na skupnoj izložbi, priređenoj uz 55. obljetnicu Graditeljske škole Čakovec i 20. obljetnicu postojanja odjela Likovne umjetnosti, svojim radovima predstavljaju se: Darija Dujam, Krešimir Hlebec, Petar Križnar, Bojan Miljančić, Tamara Mustač, Vesna Osojnički, Suzana šestan, Dario Štokić, Andrija Večenaj i Vanja Vrbanec.  

 

Oblikovanje prostora i oblikovanje u prostoru povratak