Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ODJEĆA I IDENTITET U SREDNJOJ EUROPI TIJEKOM BRONČANOG I ŽELJEZNOG DOBA KULTURNO-SOCIJALNA POVIJEST svečano otvaranje projektnih aktivnosti i Arheološkog kampa Hrvatska / predavanje / modna revija

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 06.09.2017. / 06.09.2017.

EU INTERREG / Program transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020.

Projekt Iron-Age-Danube

Pod visokim pokroviteljstvom ministrice kulture RH dr. Nine Obuljen Koržinek i veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Andreasa Wiedenhoffa u Gradskom muzeju Varaždin se u srijedu, 6. rujna,  s početkom u 19 sati, svečano otvaraju projektne aktivnosti i Arheološki kamp Hrvatska u sklopu projekta „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“, akronima „Iron-Age-Danube“, Interreg Programa transnacionalne suradnje, koji se financira iz fonda EU (ERDF).

        Glavni partner projekta je Universalmuseum Joanneum iz Graza, uz sudjelovanje još desetak partnera i njih devet pridruženih, i to iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Tijekom trajanja ovoga dvogodišnjeg projekta, sve do 30. 6. 2019. godine, organizirat će se međunarodni znanstveni i promotivni kampovi.

        Događaj, koji je i dio službenog programa „Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017.“, započinje predavanjem dr. Karine Grömer iz bečkoga Prirodoslovnog muzeja, jedne od najistaknutijih svjetskih stručnjakinja na području arheologije tekstila. Predavanje će biti na engleskom jeziku. 

 

ODJEĆA I IDENTITET U SREDNJOJ EUROPI TIJEKOM BRONČANOG I ŽELJEZNOG DOBA

KULTURNO-SOCIJALNA POVIJEST  / predavanje

 

        Uz upotrebu alata i vatre, upotreba odjeće je nešto jedinstveno čovjeku. Nijedna životinja nikada nije razvila ništa poput odjeće. Budući da su odjevni predmeti izrađeni od organskog materijala, moguće ih je sačuvati samo pod posebnim uvjetima. Za rekonstrukciju odjeće brončanog i željeznog doba koriste se ne samo nalazi kao što su nakit i grobni nalazi nego i slikovni izvori, npr. na brončanim posudama zvanima situle ili na kamenim stelama. Informacije o tekstilu i njihovoj uporabi u dalekoj prošlosti u manjoj mjeri pružaju i pisani izvori.

        Istraživanje o prapovijesnom tekstilu jasno pokazuje da se čak i u brončanom i željeznom dobu tekstil i odjeća koriste ciljano kao sredstvo reprezentacije i društvenog položaja, odnosno statusa.

Slično kao i danas, zajednica i razlike unutar nje definiraju se upravo tekstilom i odjećom. Kako su prapovijesni ljudi bili odjeveni i kako su izražavali svoju kreativnost i identitet istraživali su znanstvenici iz Prirodoslovnog muzeju u Beču u okviru EU projekta „Iron-Age-Danube“.

        Nakon predavanja bit će priređena i modna revija živopisnih prapovijesnih kostima, s 12 modela, izrađenih tradicionalnim metodama na temelju egzaktnih arheoloških podataka, koje su nosili muškarci, žene i djeca od ranoga brončanog doba do kraja željeznog doba u srednjoj Europi (okvirno posljednjih 2000. g. pr. Kr.).

 

        Ovim jedinstvenim međunarodnim programom, kojemu je domaćin Gradski muzej Varaždin, nastavlja se nakon ljetne stanke ciklus Srijeda u Muzeju, s mnoštvom različitih tjednih sadržaja sve do konca studenoga ove godine. 

ODJEĆA I IDENTITET U SREDNJOJ EUROPI TIJEKOM BRONČANOG I ŽELJEZNOG DOBA KULTURNO-SOCIJALNA POVIJEST   svečano otvaranje projektnih aktivnosti i Arheološkog kampa Hrvatska / predavanje / modna revija povratak