Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

OTTO I HRVATI - Projekcija dokumentarnog filma / Program uz izložbu Varaždin pod krunom Habsburgovaca

OSTALO

datum početka/završetka: 13.01.2016. / 13.01.2016.

        Ovogodišnji ciklus programa Srijeda u Muzeju započinje projekcijom dokumentarnog filma pod nazivom Otto i Hrvati, scenarista i redatelja Vanje Vinkovića. U filmu, u trajanju od 120 minuta, korišteni su ekskluzivni dokumenti, ilustracije, fotografije i videozapisi iz arhive obitelji Habsburg i ostalih izvora, kao i izjave više sugovornika, prijatelja i bliskih suradnika, kojima se predstavlja životni put Otta von Habsburga, od habsburškoga kraljevića do vizionara ujedinjene Europe, s naglaskom na njegovu privrženost Hrvatima i Hrvatskoj.

        Otto von Habsburg (1912. – 2011.), nasljednik habsburške krune, austrijskoga carstva i hrvatskoga kraljevstva, čitavo svoje političko djelovanje usmjerio je k ujedinjenju europskih naroda i država, posebice onih koji su, pod vodstvom njegove obitelji, stoljećima tvorili Habsburšku Monarhiju. Kroz rad u Paneuropskoj uniji i Europskome parlamentu zalagao se za demokraciju i poštivanje ljudskih prava, pri čemu je u hrvatski narod imao posebno mjesto, osobito tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća, kada se u obrambenom ratu borio za samostalnost i državnu neovisnost.

        Dokumentarni film Otto i Hrvati premijerno je prikazan 2013. godine u Vukovaru, na Međunarodnoj paneuropskoj konferenciji u povodu ulaska RH u Europsku Uniju, nakon čega su uslijedile projekcije u još nekoliko gradova u Hrvatskoj i inozemstvu. U Varaždinu se film prikazuje 13. siječnja, od 19 sati, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) i to kao popratni program uz nedavno otvorenu izložbu Varaždin pod krunom Habsburgovaca. Ulaz je besplatan.

 

 

INFORMACIJE:

Scenarist i redatelj filma Vanja Vinković: tel. 091 1507 587

 

OTTO I HRVATI - Projekcija dokumentarnog filma / Program uz izložbu Varaždin pod krunom Habsburgovaca povratak