Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

PAVLE VOJKOVIĆ Retrospektivna izložba (1933. – 2002.)

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 04.12.2012. / 03.03.2013.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

          Retrospektivna izložba Pavla Vojkovića (Gornja Radgona, 1912. – Varaždin, 2006.) otvara se u prostoru Galerije starih i novih majstora. Iz bogatog opusa njegova svestranog stvaralaštva izdvojena su djela koja obuhvaćaju ostvarenja u tehnikama ulja na platnu, pastelu, akvarelu, kombiniranim tehnikama, grafikama i crtežima. Tijekom šest desetljeća rada i preispitivanja slikarskih formi, Vojkovićevo je likovno djelo obilježilo nekoliko faza, od figuracije do apstrakcije, i tematskih rješenja realiziranih u pejzažima, mrtvim prirodama, portretima i aktovima.


         Njegov likovni talent već su tijekom školovanja na varaždinskoj Gimnaziji prepoznali profesori Kamilo Ružička i Ladislav Kralj Međimorec, a veliku pomoć tijekom studija, kako je Vojković često i sam isticao, pružili su mu ondašnji varaždinski muzealci Krešimir Filić i Adolf Wissert. Zahvaljujući njima, Vojković je 1939. godine boravio tri mjeseca u Parizu, u kojemu je izravno svjedočio sudaru tradicionalne i suvremene umjetnosti toga doba, osobito kubizma, što se bitno odrazilo na jedan dio njegova likovnog opusa. Tijekom studija na zagrebačkoj likovnoj akademiji, na kojoj je diplomirao u klasi prof. Marina Tartaglie, radio je i s profesorima Omerom Mujadžićem, Tomislavom Krizmanom i Krstom Hegedušićem. Završivši zagrebačku akademiju likovnih umjetnosti, Vojković je, s kraćim izbivanjem zbog posla u Puli i Mostaru, veći dio radnoga vijeka proveo u Varaždinu, gdje je radio kao kazališni scenograf i kostimograf te gimnazijski profesor.  


       Retrospektivni prikaz likovnog stvaralaštva Pavla Vojkovića Gradski muzej Varaždin organizirao je 1991. godine, a veliku izložbu priređuje i ove godine, i to prigodno, uz 100. obljetnicu slikareva rođenja. Premda je sudjelovao na skupnim izložbama, Vojković za života gotovo da i nije samostalno izlagao, pa je to prilika da se njegovo široko umjetničko djelovanje cjelovitije predstavi javnosti. Ujedno, ovom retrospektivom varaždinski muzej odužuje se slikaru koji je ostavio dubok likovni, ali i opći umjetnički, trag u svojemu gradu, a više od osamsto radova iz različitih područja svojega djelovanja donirao 2003. godine Galeriji starih i novih majstora GMV-a. Autorica koncepcije izložbe i popratne monografije o Pavlu Vojkoviću je muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju Mirjana Dučakijević.


povratak