Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

PERO MAGDIĆ Hrvatski pravnik, političar i sokolaš

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 14.09.2022. / 14.09.2022.
vrijeme održavanja: 19 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

        Na Srijedi u Muzeju održava se predavanje o Peri Magdiću, hrvatskom pravniku, političaru i sokolašu.

        Pero Magdić (Ogulin, 3. srpnja 1863. – Varaždinbreg, 23. rujna 1922.) studirao je pravo u Zagrebu, a pripravnički staž od 1890. godine odrađivao je u Varaždinu. Samostalno radi od 1898., kada je zatražio zavičajnost Slobodnoga i kraljevskoga grada Varaždina. To mu je omogućilo izlazak na izbore i rad u Gradskom zastupstvu. Kao pravaš radio je protiv režima bana Khuen-Héderváryja, podupirao je Riječku rezoluciju, kao i osnutak Hrvatsko-srpske koalicije. Tijekom Velikog rata bio je varaždinski gradski načelnik, a od ožujka 1920. veliki župan Varaždinske županije te civilni povjerenik Međimurja. Kao sportaš pokrenuo je rad Hrvatskog sokola u Varaždinu (1902.) i bio njegov doživotni starješina. Bio je i nakladnik nekoliko lokalnih oporbenih novina te autor kraćih putopisnih i političkih brošura. Doprinio je rastu i očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u Međimurju, a njegov plakat iz studenoga 1918. godine Na noge braćo –  domovina nas treba! smatra se jednim od najboljih domoljubnih plakata. Pero Magdić bio je otac desetero djece. Pokopan je na varaždinskom groblju.

        Predavanje se priređuje uz 100. obljetnicu njegove smrti, a pripremili su ga prof. Ivica Mihaljević i muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak. 

        Predavanje počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan. Također, prenosit će se i uživo na medijima: Facebook stranicama i YouTube kanalu GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net.  

PERO MAGDIĆ  Hrvatski pravnik, političar i sokolaš povratak