Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

PETAR POPIJAČ: Prostori čuda

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 12.09.2013. / 06.10.2013.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

 

                Premda je Petar Popijač (r. 1988.) autor mlađe generacije, iza sebe već ima podosta izlagačkog staža, osobito u sklopu skupne umjetničke prezentacije, gdje se svojim radovima predstavljao još kao student zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, na kojoj je diplomirao na odsjeku kiparstva 2012. godine, u klasi prof. Slavomira Drinkovića. Autor na ovoj izložbi prezentira skulpture, crteže i prostorne instalacije nastale u posljednje tri godine.

               Analizirajući Popijačevu stvaralačku poetiku, razvidnu po njegovoj posvemašnjoj težnji ka izgradnji vlastitog prepoznatljivog izričaja, kustosica izložbe Elizabeta Igrec, između ostalog, ističe kako je riječ o autoru koji stvara umjetnost otvorenih granica, nesputanih ideja i misli, u potpunoj slobodnoj, kreativnoj igri. Njegovo stvaralaštvo obilježeno je eksperimentiranjem na polju likovnosti, u tehnikama i tematici, opredmećenom u korištenju raznovrsnih materijala, kao i dodatnih medijskih pomagala poput zvuka, elektromotora, senzora i neonske rasvjete.

               Vlastite umjetničke preokupacije Petar Popijač opisao je kao propitivanje raznih oblika ljudske egzistencije, naglasivši svoju otvorenost prema različitim metodama rada na umjetničkom djelu, s krajnjim ciljem razumljivosti te jednostavnosti izraza i poruke.

povratak