Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

POVRATAK U VOJNU KRAJINU Predavanje uz izložbu

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 29.05.2019. / 29.05.2019.

        Uz izložbu Povratak u Vojnu krajinu, postavljenu u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, u sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje koje su pripremili dr. sc. Alexander Buczynski i dr. sc. Vedran Klaužer, znanstvenici s Hrvatskog instituta za povijest, na čiju inicijativu je i nastala ta povijesna izložba. 

        Dr. sc. Klaužer na predavanju će govoriti o političkom, gospodarskom i društvenom razvoju Vojne krajine tijekom kapetanijskog ustroja, koje obuhvaća razdoblje od 16. do polovice 18. stoljeća. Daljnji razvoj Vojne krajine, tijekom 18. stoljeća do sjedinjenja s Civilnom Hrvatskom 1881. godine, kada je bila ustrojena kroz pukovnije, predstavit će dr. sc. Buczynski.   

        Izložba Povratak u Vojnu krajinu realizirana je u suradnji Gradskog muzeja Varaždin, Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatskog državnog arhiva, s još nekoliko baštinskih ustanova iz Hrvatske i inozemstva. Jedinstven sustav obrambenog pojasa u Hrvatskoj tijekom nekoliko stoljeća osmanskih prodora predstavljen je kroz nekoliko tema, putem raznorodnih izložaka, među kojima su i predmeti vrlo rijetko  dostupni široj javnosti (npr. Hrvatsko-ugarska nagodba iz 1868. / Hrvatski državni arhiv). Izložba se može razgledati do 7. srpnja, a tijekom svibnja uz nju se priređuju i edukacijske radionice za učenike osnovnih i srednjih škola.    

        Predavanje o Vojnoj krajini počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan. Suorganizatori su Hrvatski institut za povijest i Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.   

POVRATAK U VOJNU KRAJINU  Predavanje uz izložbu povratak