Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

PREDAVANJE: Himalaja Stipe Božića

OSTALO

datum početka/završetka: 03.07.2015. / 03.07.2015.
Organizator: Gradski muzej Varaždin

       Početkom lipnja u varaždinskome muzeju otvorena je njegova autorska izložba "Himalaja", a Stipe Božić je tom prigodom održao i predavanje za mnogobrojnu publiku. S obzirom na to da, uglavnom zbog tehničke ograničenosti prostora, nije bilo mjesta da tom programu prisustvuju svi zainteresirani, dogovoren je još jedan termin za održavanje predavanja našeg proslavljenog alpinista, i to netom prije zatvaranja izložbe (5. 7. 2015. godine). 

     Predavanje počinje u 19,00 sati, a ulaz je besplatan!

 

O IZLOŽBI:

        Himalaja obuhvaća fotografije, alpinistička pomagala, ali i različite religijske, tradicionalne i uporabne predmete koje je naš proslavljeni alpinist donio sa svojih ekspedicijskih putovanja penjući se na najviše planinske vrhove Himalaja, na području Nepala, Tibeta i Pakistana. Njegova autorska izložba, kojoj je organizator Etnografski muzej u Splitu, gdje je i prvotno prikazana 2013. godine, u fokus stavlja etnološki, odnosno kulturološko-antropološki aspekt, koji je Stipe Božić dokumentirao prikupljajući predmete, ali i bilježeći život tamošnjih ljudi foto aparatom i video kamerom, nastojeći dočarati životni sklad i suodnos čovjeka i prirode na tom prostoru.

       

 

O AUTORU:

Stipe Božićjedan je od najuspješnijih hrvatskih ali i svjetskih alpinista, koji se popeo na tri najviša svjetska vrha: Mount Everest, K2 i Kangcenjungu, odnosno bio je na najvišim vrhovima svih sedam kontinenata. Osim planina, spustio se i na dubinu od 1395 metara u Lukinoj jami na Velebitu, pa je i svojevrstan rekorder uzme li se u obzir ta dubina ispod površine zemlje i visina najvišega planinskoga vrha Mount Everesta. S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo fotografija, od koji je mnoge izlagao na samostalnim i skupnim izložbama. Također je i autor mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona i kalendara te triju knjiga: Put na vrh svijeta, Sedam vrhova i K2 Trijumf i tragedija. Profesionalnom kamerom snimio je kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta; čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta. Režirao je i više od stotinu dokumentarnih filmova u sklopu serijala: Sedam vrhova, Dubine, krš i more, Planine Hrvatske, Pustinje svijeta, Nazovi 112 i Let nad Hrvatskom, prikazanih na HTV-u.  Sudjelovao je i na mnogim međunarodnim festivalima, gdje je u Trentu 1999. godine nagrađen njegov film Reticent Wall kao najbolji sportski dokumentarni film, dok je film Dhaulagiri Express nagrađen na festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji. 

PREDAVANJE: Himalaja Stipe Božića povratak