Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Predavanje: LONJA I HUMŠČAK Arheološka istraživanja 2012. godine

OSTALO

datum početka/završetka: 18.04.2013. / 18.04.2013.
Organizator: Gradski muzej Varaždin

        U okviru redovite djelatnosti Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin sustavno se provode i terenska istraživanja. Nakon završetka projekta Paka, istraživanja su nastavljena na južnom području Varaždinske županije i to na lokalitetu Lonja, nedaleko sela Matušini te na Humščaku kod Brezničkog Huma. U želji upoznavanja šire javnosti s dosadašnjim rezultatima arheoloških istraživanja na tim lokalitetima, a posebno s njihovim tijekom u 2012. godini, varaždinski muzej organizira prigodno predavanje na tu temu u četvrtak, 18. travnja ove godine, u prostoru multimedijske dvorane u palači Herzer na Franjevačkom trgu, s početkom u 19 sati. Predavanje je pripremila Marina Šimek, muzejska savjetnica u GMV-u i voditeljica arheoloških istraživanja. Ulaz na predavanje je slobodan.

 

O arheološkim istraživanjima na lokalitetima Lonja i Humščak:

          Lokalitet Lonja, na brdu udomaćenog naziva Gradišće, višeslojno je nalazište s tragovima života od bakrenog doba do srednjeg vijeka, koji se zbog izuzetnog strateškog položaja koristio od pretpovijesnih razdoblja. Od posebne važnosti su ostaci antičke arhitekture, s većim objektima zaštićenima složenim sustavom obrambenih zidova, koji se pružaju u više paralelnih nizova, gdje je ustanovljena dužina glavnog obodnog zida veća od 300 metara. U tome utvrđenome antičkom naselju dosad su pronađeni i zanimljivi nalazi, među kojima je keramika, više primjeraka staklenih čaša, koštani češalj, velika količina građevinskih elemenata i to čavala, spojnica, kuka nosača prozora i vratiju, kao i ostaci zidnog grijanja, metalna pisaljka, kopče, novac, razni alati, kameni žrvanj i dr.

          Slično kao i Lonja, i Humščak je naseljavan kroz više razdoblja pretpovijesti i povijesti. Najstariji nalazi, starosti od otprilike 5000 godina, datiraju iz bakrenog doba, dok su najmlađi iz vremena turske opasnosti, odnosno od kraja srednjega vijeka do početka 16. stoljeća. Arheološka istraživanja, koja financijski podupire Ministarstvo kulture RH i Općina Breznički Hum, provode se na dva položaja. Prva lokacija odnosi se na mjesto većeg kružnog objekta, gdje se izmjenjuju slojevi s nalazima bakrenog, kasnog brončanog i starijeg željeznog doba te antike, a u dosad pronađenim nalazima je antički uteg za vagu, novac, keramičko posuđe različitih oblika i namjene, kamena sjekira i drugo. Druga lokacija nalazi se na vrhu brda, gdje je tijekom prethodnih istraživanja pronađeno mjesto manjeg protuturskog vojnog objekta čardaka (ili straže). Dosadašnji nalazi datiraju s prijelaza srednjeg u novi vijek i oslikavaju skroman život vojne posade u izvidnici, a obuhvaćaju jednostavno keramičko posuđe, mnogo kovanih čavala, što govori o tome da je na tom mjestu stajao drveni objekt, zatim primjerke olovne municije, potkovicu za vojničke čizme, pojasne kopče, dijelove konjske opreme, šiljak lovačke strelice te niz fragmenata različitih pećnjaka.

          Arheološka istraživanja na Lonji i Humščaku nastavljaju se i ove godine, a prema procjeni arheologinje Marine Šimek oba nalazišta zahtijevaju najmanje još tri sezone istraživanja.

povratak