Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Predstavljanje knjige: Ribe rijeke Drave

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, Varaždin
datum početka/završetka: 12.04.2023. / 12.04.2023.

U sklopu Srijede u Muzeju  održava se predavanje i predstavlja knjiga Ribe rijeke Drave, objavljena u nakladi Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije. Publikacija je nastala u okviru EU projekta Razvoj i zaštita prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav kao rezultat istraživanja ihtiofaune rijeke Drave u Varaždinskoj županiji provedenog tijekom 2021. godine na različitim tipovima vodenih staništa. U knjizi je predstavljeno 45 vrsta, a poseban naglasak stavljen je na Natura vrste riba, kao i na endemske vrste dunavskog slijeva. Kako se u novije vrijeme djelovanjem čovjeka na prirodna staništa mijenjaju i zajednice riba, cilj ove publikacije je pridonijeti boljem poznavanju dravske faune riba, kao i osvijestiti važnost njihove zaštite i očuvanja.

        Prema raznolikosti ihtiofaune Hrvatskoj pripada drugo mjesto u Europi, odmah iza Turske, koja ima znatno veći teritorij. U usporedbi s drugim rijekama u Hrvatskoj, Drava ima vrstama najbrojniju faunu riba. Noviji podaci ukazuju na to da u njoj obitava najmanje 70 vrsta riba, između njih i pet endemskih vrsta dunavskog slijeva: mladica, plotica, balonijev balavac, prugasti balavac i mali vretenac. O knjizi i rezultatima istraživanja govorit će dr. sc. Mišel Jelić, kustos na Prirodoslovnom odjelu GMV-a i jedan od autora tekstova i fotografija.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

 

Ribe rijeke Drave

Nakladnik: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.
Autori tekstova: Mišel Jelić, Dino De Bona, Ivica Pakrac, Damir Valić.
Autori fotografija: Mišel Jelić, Damir Valić, Dino De Bona, Ivica Pakrac, Miljenko Babić, Denis Stošić, iNaturalist.org, Wikimedia commons.

 

 

Predstavljanje knjige: Ribe rijeke Drave povratak