Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

PRIČA O JEDNOM SPOMENIKU

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 25.05.2022. / 25.05.2022.

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje pod nazivom Priča o jednom spomeniku, na kojem će se govoriti o kipu Sloboda litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa. Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

        Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga Sloboda, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti. I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu. Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

        Program počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz, a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net. Snimka je trajno dostupna na YouTube kanalu GMV-a.

 

O predavačici:

Mirjana Bračko završila je studij francuskog i ruskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je kao nastavnica, prevoditeljica i lektorica hrvatskog jezika na sveučilištima u Vilniusu, Kijevu i Lyonu. U Vilniusu je naučila litavski jezik i počela prevoditi, nama do tada nepoznatu, litavsku književnost na hrvatski jezik. Time se bavi već 20 godina, a redovito odlazi i na seminare za prevoditelje u Litvu, za prijevode na hrvatski jezik. Litavsko društvo književnih prevoditelja 2006. godine dodijelilo joj je nagradu Sv. Jeronim. S Veleposlanstvom Republike Litve u RH surađuje od samog početka, odnosno od otvaranja Veleposlanstva u Zagrebu, a u sklopu te suradnje u GMV-u je 2019. godine sudjelovala u predavanju o 30. obljetnici „Baltičkog puta“.

PRIČA O JEDNOM SPOMENIKU povratak