Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

PROSINAC U MUZEJU: SMILJANA BREZOVEC MEŠTRIĆ Prolaznici

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 05.12.2014. / 01.02.2015.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej varaždin

        U Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin u petak, 5. prosinca, u 19 sati, otvara se izložba varaždinske umjetnice Smiljane Brezovec Meštrić. Autorica izlaže osamnaest radova, realiziranih kao keramičke instalacije, kolaži i kombinirane tehnike, nastalih u posljednjih nekoliko godina.

        Smiljana Brezovec Meštrić (r. 1962. g.) bavi se keramikom od 1996. godine. Educirala se u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih, a usavršavala na brojnim kolonijama, studijskim putovanjima i stručnim seminarima, među ostalim i za raku tehniku kod Gustava Weissa. Dosad je izlagala na stotinjak skupnih izložbi, dok joj je ovo sedma samostalna. Za umjetničko stvaralaštvo primila je više nagrada i priznanja, a njezini radovi nalaze se u zbirkama nekoliko hrvatskih muzeja i javnih ustanova te privatnim kolekcijama.

        O umjetničkom stvaralaštvu autorice, u predgovoru kataloga izložbe, povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar istaknuo je: „Za sve radove Smiljane Brezovec Meštrić zajednička je prostorna razvedenost, taktilna kvaliteta i nenaglašena ludička mjera. Te tri vrijednosti određuju i način njihova čitanja i „pravila“ vladanja: kretanje i sudioništvo, opip i interakciju, igru i slobodu izbora... Zato svaku izložbu ove autorice gledam kao jednu vrstu prostorne instalacije u kojoj pojedinačni radovi (...) stvaraju pretpostavke za cjelinu koja se zove: Igra.“

 

povratak