Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Prošlost Varaždinske županije kao izvor za pisanje povijesnog romana

OSTALO

datum početka/završetka: 24.09.2014. / 24.09.2014.
Organizator: Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, Gradski muzej Varaždin

     Povijesni roman doživljava svoju kontinuiranu popularnost na literarnoj sceni kako kod autora tako i kod čitatelja,  počevši od književnih djela začetnika toga žanra škotskoga pisca Waltera Scotta, preko Tolstoja, Hugoa, Mitchellove ili pak naših suvremenika poput Jana Guilloua i Kena Folletta, čiji je posljednji dio stoljetne trilogije Pad divova, smještene u 20. stoljeće, objavljen upravo ovih dana. Bez obzira na to je li neki povijesni događaj tek okvir za razradu fikcionalnih likova i radnje ili je središte radnje s inkorporiranim stvarnim osobama, uobličen u književnu formu omogućit će čitatelju ne samo čitateljsko zadovoljstvo, već i izravnije pa i emotivnije učenje povijesti.

     

Povijesnom romanu posvećena je i posljednja rujanska Srijeda u Muzeju, na kojoj će biti riječi o tome kako prošlost Varaždinske županije može biti izvor za pisanje književnog djela. O tome će govoriti Gordana Kokanović, profesorica povijesti i autorica dvaju povijesnih romana Čuvar i Alkor.

 

Predavanje se organizira u suradnji s Društvom povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije 24. rujna, u 19 sati, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, a ulaz je besplatan.

povratak