Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Ptujska baština

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 29.08.2008. / 14.09.2008.
otvorenje: 13,00 sati
autor stručne koncepcije: Andrej Brence, Stanka Gačnik, Martin Šteiner, Polona Vidmar i Ivan Žižek
organizator: Gradski muzej Varaždin, Pokrajinski muzej Ptuj

          U sklopu razmjene izložbenih programa, u varaždinskome muzeju gostovat će Pokrajinski muzej Ptuj s izložbom Ptujska baština. Činjenica kako je riječ o sličnim, pa i prostorno vrlo bliskim, muzejskim ustanovama, pogodovala je i njihovoj sve boljoj suradnji, osobito posljednjih nekoliko godina, koju su inicirali ravnatelji Branko Spevec i Aleš Arih. Zahvaljujući tomu, Gradski muzej Varaždin već je ove godine gostovao u Ptuju s izložbom Hrvatski majstori 20. stoljeća, a zauzvrat će u Varaždinu ptujski muzej predstaviti dio svojega fundusa.
 
          Pokrajinski muzej Ptuj osnovan je 1893. godine i danas je to tip općega muzeja s odjelima za arheologiju, povijest, kulturnu povijest, etnologiju te restauratorskim radionicama i ostalim stručnim službama. Područje njegova djelovanja obuhvaća širi ptujsko-ormoški prostor, a od više zgrada u kojima su smješteni njegovi odjeli, najupečatljiviji je Ptujski grad. Kako je grad Ptuj jedan od najstarijih slovenskih gradova, s bogatom pretpovijesnom, antičkom, srednjovjekovnom i novijom prošlošću, muzejski fundus svjedoči o iznimnoj, pet tisućljeća staroj, kulturnoj baštini.
 
          Tek manji dio toga nasljeđa Ptujčani će predstaviti na izložbi u Varaždinu, na kojoj će biti obuhvaćeno nekoliko cjelina: religija i obrt u rimskoj Poetovioni, gradski statut iz 1376. godine i insignije ptujskoga gradskog suca, zbirka slika iz dvoraca Vurberk i Hrastovec, zbirka ptujskoga kolekcionara Marka Sluge, ptujski slikari 20. stoljeća, sustav obrane od tuče s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće te nadaleko poznate pokladne ptujske maske.

povratak