Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Ratni fotozapisi Mladena Genca

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 14.06.2017. / 09.07.2017.
otvorenje: u 19 sati

         U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba fotografija nastalih u Domovinskome ratu, koje je snimio varaždinski novinar Mladen Genc. Iz njegova opsežnog opusa za tu je prigodu odabran reprezentativni izbor od oko 130 fotografija, snimljenih na istočnoslavonskom, zapadnoslavonskom, ličkom i južnodalmatinskom bojištu. Izložba je realizirana u organizaciji Državnoga arhiva u Varaždinu.

        Mladen Genc put ratnoga izvjestitelja započeo je izvještajima o ratu u Sloveniji da bi u drugoj polovici 1991. g., najprije kao akreditirani novinar Večernjeg lista, a zatim i kao dragovoljac Domovinskoga rata, svojim fotografskim aparatom bilježio događaje na hrvatskim ratištima. U svojstvu novinara najprije odlazi na pokupsko bojište, a u jesen 1991. g. kao hrvatski dragovoljac našao se na pakračko-lipičkom bojištu. Tijekom 1992. g. bio je i na novljanskom ratištu, gdje na području Starog Grabovca nastaju fotografije koje dokumentiraju svakodnevicu hrvatskih bojovnika na tome prostoru. Te iste godine bio je i na istočnoslavonskome bojištu, na posljednjoj crti obrane Osijeka. U zimi 1992./1993. g. nastaju fotografije na ličkome bojištu, ponajviše u Gospiću i na prvim crtama bojišnice. Naposljetku, Mladen Genc dolazi i na južnodalmatinsko bojište, gdje fotoaparatom bilježi kulturocid počinjen nad tamošnjom sakralnom i profanom baštinom.  

        Gencove fotografije amalgam su novinarskoga profesionalizma i dragovoljačkog srca; on pedantnošću novinarskoga profesionalca bilježi svakodnevicu hrvatskoga vojnika, stradanja hrvatskoga civilnog stanovništva i razaranja hrvatskih naselja i kulturne baštine. No, Genc nije samo fotograf, on je i novinar, pa njegove fotozapise prati i dojmljiva, riječima zapisana priča. Glavna odlika ove izložbe jest uspješan spoj dokumentarne fotografije i njihov kvalitetni opis, čime se, i nakon više od dva desetljeća od tih događaja, u ratnim zapisima Mladena Genca čuvaju vrlo živa sjećanja iz Domovinskoga rata.

 

        Otvorenjem izložbe Ratni fotozapisi Mladena Genca ujedno završava ciklus Srijeda u Muzeju za prvu polovicu godine, a novi započinje u rujnu, kada se nastavlja i objavljivanje Varaždinskoga muzealca, besplatnog mjesečnog glasila Gradskog muzeja Varaždin. 

 

Ratni fotozapisi Mladena Genca povratak