Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

RAZMJENA UMETNINA IZ STALNIH POSTAVA

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 02.10.2019. / 03.11.2019.
otvorenje: u 19 sati

        Gradski muzej Varaždin i Galerija umjetnina u Splitu organizatori su programa pod nazivom Razmjena umjetnina iz stalnih postava, koji će se istodobno otvoriti i odvijati u obje institucije. 

        Ovaj međuinstitucionalni projekt obuhvaća uzajamno „gostovanje“ od po osam slika iz fundusa obiju ustanova, koje će privremeno biti uklopljene u stalne galerijske postave Gradskog muzeja Varaždin i Galerije umjetnina u Splitu. Izbor najvećim dijelom obuhvaća barokno slikarstvo religiozne i mitološke tematike te portretno slikarstvo 19. stoljeća. U oba postava dominantan je kronološki slijed, a zahvaljujući gostujućim likovnim djelima, posjetiteljima će se pružiti šira informacija o referentnom umjetničkom razdoblju, kao i o dijelu galerijskog fundusa dviju srodnih ustanova.

        Iz Stalnog postava starih majstora GMV-a na razmjeni je najstarija slika iz fundusa, Žitna Madona, rad neutvrđenog autora iz 15. stoljeća, slikana u tehnici jajčane tempere na drvu, a njezino mjesto privremeno će iz splitskog fundusa preuzeti poliptih Krist slikara Paola Veneziana iz 14. stoljeća. Tematski će se slično podudarati i portretne slikarske kompozicije, kao što je iz varaždinskog fundusa portret francuske književnice George Sand slikara Augustea Charpentiera i iz splitskog fundusa portret Špira Tocigla autora Vlahe Bukovca.   

        Djela će na privremenoj razmjeni u stalnim postavima Gradskog muzeja Varaždin i Galerije umjetnina u Splitu biti do 3. studenoga ove godine.   

RAZMJENA UMETNINA IZ STALNIH POSTAVA povratak