Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Reformacija u Varaždinu i Međimurju

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 08.11.2023. / 08.11.2023.

        U sklopu Srijede u Muzeju u 19 sati održava se predavanje pod nazivom Reformacija u Varaždinu i Međimurju. O povijesti reformacije na ovim prostorima govorit će teolog mr. sc. Gene Whiting, s naglaskom na doprinos Ivana Ungnada, vrhovnoga kapetana Hrvatsko-slavonske krajine i velikog župana varaždinskog u 16. stoljeću, i plemićke obitelji Zrinski.

        Reformacija, koja je početkom 15. stoljeća zahvatila Europu, nije važna samo za crkve reformacijske baštine nego i za kulturu, povijest i ekonomiju Europe i svijeta uopće. Reformatori šire svoje ideje koristeći tiskarski stroj, izumljen samo nekoliko godina prije početka reformacije. Tiskaju se brojne knjige, a najvažnija među njima je Biblija, koja se ujedno prevodi s latinskog na narodne jezike. Reformatori počinju opismenjivati nepismeno stanovništvo tadašnje Europe, pa tiskaju početnice i abecedarije, zbog čega je literatura postala dostupna i običnom puku. Hrvati su među prvim narodima u Europi već 1562. imali Novi zavjet tiskan na svom, hrvatskom jeziku u vrijeme kad je reformacija zahvatila ondašnju Slavoniju, Međimurje i grad Varaždin, središnju Hrvatsku, Istru i Kvarner te neke dijelove Dalmacije.

        Uz predavanje će biti izloženo i nekoliko raritetnih izdanja: Biblija iz 1534. godine (Lutherov prijevod, prvo izdanje), latinični prijepis prvog izdanja hrvatskog Novog zavjeta iz 1562., tiskanog na glagoljici, prva i zadnja stranica Gutenbergove Biblije, prve tiskane knjige u povijesti, Stari zavjet na originalnom hebrejskom jeziku te Novi zavjet na originalnom grčkom jeziku. U glazbenom dijelu programa nastupit će ansambl Camerata Garestin.

 

O predavaču:

Gene Whiting, Amerikanac iz Michigana, diplomirao je i magistrirao na američkim sveučilištima na područjima fizikalne kemije i teologije, a kao gost-student studirao je kroatistiku na Sveučilištu u Zagrebu. Suosnivač je i profesor Teološke biblijske akademije sa sjedištem u Krapini, gdje predaje novozavjetni grčki jezik i povijest reformacije u Hrvatskoj i Sloveniji. Sudjeluje na stručno-znanstvenim skupovima, s kojih objavljuje i radove. Od 1996. s obitelji živi u Čakovcu.

 

Camerata Garestin:

Ansambl, koji okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća, osnovali su 2008. violončelist Krešimir Lazar, sopranistica Ivana Lazar, flautist Dani Bošnjak te čembalist i orguljaš Krešimir Has. Članovi ansambla muziciraju na replikama baroknih instrumenata, a uglavnom izvode vrhunska djela europskih i hrvatskih majstora visoke renesanse, galantnog stila, rokokoa te glazbu ranijeg klasičnog stila. Dosad su održali niz koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu.

Reformacija u Varaždinu i Međimurju povratak