Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SISI – mit, legenda, istina

OSTALO

datum početka/završetka: 21.10.2015. / 21.10.2015.
Organizator: Gradski muzej Varaždin

       Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 21. 10. 2015. godine, posvećena je Elizabeti Austrijskoj, poznatijoj kao Sisi, nekadašnjoj austrijskoj carici, ugarsko-hrvatskoj kraljici i supruzi Franje Josipa I. 

        Elizabeta Amalija Eugenija (München, 1837. – Ženeva, 1898.), kći vojvode Maksimilijana Josipa  Bavarskog i princeze Ludovike Bavarske, za cara Franju Josipa udala se 1854. godine. Bila je poznata po svojoj ljepoti i eleganciji, pisala je poeziju, proučavala grčki jezik i neprestano putovala. Zbog obiteljskih tragedija povukla se daleko od bečkoga dvora i supruga, a život je okončala kao žrtva atentata talijanskoga anarhista.

        Uz veliku popularnost koju je uživala, cijeli život pratite su je i brojne kontroverze, zbog čega je imala svojevrsni status zvijezde, odnosno celebrityja 19. stoljeća. Sisinoj popularnosti, koja ne prestaje ni do danas, pridonijele su i bajkovite interpretacije njezina lika realizirane u filmovima s Romy Schneider, koji je ipak daleko od njezina stvarnoga života obilježenoga, kako to navode povijesni izvori, intrigama i depresijom.

        O mitskim dimenzijama Sisina lika i povijesnim činjenicama iz njezina života predavanje je priredila kustosica u varaždinskome muzeju Lovorka Štimac-Dedić, a to će ujedno biti i uvod u veliku izložbu Varaždin pod krunom Habsburgovaca, koja se otvara koncem listopada ove godine.

        Program se održava u palači Herzerod 19 sati. Ulaz je besplatan. 

 

SISI – mit, legenda, istina povratak