Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SLAVO STRIEGL: Velikan iz tišine / Uz 90 godina života i 70 godina stvaralaštva

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 02.09.2010. / 03.10.2010.
otvorenje: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin, Gradska galerija Striegl iz Siska

          Izložba sisačkog akademskog slikara Slave Striegla, koju organiziraju Gradski muzej Varaždin i Gradska galerija Striegl iz Siska, priređuje se u okviru razmjene programa dviju muzejsko-galerijskih ustanova, započete 2006. godine, kada je varaždinski muzej gostovao u Sisku s izborom djela Miljenka Stančića.
          Izložba u Varaždinu predstavlja stotinjak ponajboljih Strieglovih uradaka izvedenih u raznim tehnikama (ulja na platnu i papiru, ulja na staklu, akvareli, crteži, grafike, kolaži), upotpunjenih posebnom cjelinom na temu animalizma. Taj umjetnikov ciklus obuhvaća radove koji ga, prema mišljenju mnogih stručnjaka, svrstavaju u sam vrh hrvatskoga slikarstva u tome žanru.
          Slavo Striegl rođen je u Sisku 1919. godine. Slikarstvo je studirao na zagrebačkoj Umjetničkoj akademiji, kod vrhunskih profesora Krste Hegedušića, Marina Tartaglie, Vladimira Becića i Zlatka Šulentića, na kojoj je i diplomirao 1944. godine. Na sisačkoj Gimnaziji predavao je likovni odgoj od 1948. godine do umirovljenja 1974. godine, otkad se potpuno posvetio slikarstvu. U 70-ak godina likovnoga stvaralaštva predstavio se na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, a o njegovu slikarstvu objavljena su 4 monografska izdanja te 20-ak kataloga. Među njima je i monografija iz 2003. godine Zorana Burojevića, koji je ujedno autor stručne koncepcije i postava izložbe u Varaždinu.
         
Anita Peričić

povratak