Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SLOVENCI U VARAŽDINU, 200. obljetnica rođenja Stanka Vraza

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Sveučilišna knjižnica Maribor, Slovenija
datum početka/završetka: 06.10.2010. / 20.11.2010.
organizator: Gradski muzej Varaždin, Prva gimnazija Varaždin, Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin, Sveučilišna knjižnica Maribor

U prostoru Sveučilišne knjižnice u Mariboru,  u srijedu, 6. listopada ove godine, otvorena je istoimena zajednička književno-likovna izložba. Projekt je iniciran u nastojanju isticanja povijesnih i kulturnih veza, osobito onih u 19. stoljeću, između Maribora i slovenskog dijela Štajerske i Varaždina, odnosno hrvatskoga sjevernoga Podravlja. U tom smislu je koncipirana i izložba na kojoj su predstavljeni Slovenci koji su se školovali na varaždinskoj gimnaziji, kao i dio građe slovenskih autora zastupljene u fondu varaždinske gradske knjižnice. Pri izboru izložaka osobit naglasak stavljen je na Stanka Vraza (Jakoba Fras(s)a), jednoga od čelnika Ilirskoga pokreta, rođenoga Slovenca koji je svoj znatan utjecaj ostavio i u Hrvatskoj, a čija se 200. obljetnica rođenja obilježava ove godine.
          Likovni dio izložbe obuhvaća desetak bidermajerskih portreta autora Mihaela Stroya i Matije Brodnika, slovenskih tzv. putujućih slikara, koji su sredinom 19. stoljeća, između ostaloga, boravili i u Varaždinu i tijekom toga razdoblja, uglavnom prema narudžbama, naslikali više portreta pripadnika onodobnog političkog, kulturnog i općedruštvenog života. Ti se portreti čuvaju u Galeriji starih i novih majstora i predstavljaju pravu dragocjenost fundusa varaždinskoga muzeja.
          Glavna inicijatorica projekta i izložbe Slovenci u Varaždinu je gospođa Dunja Bezjak, inače agilna promotorica hrvatsko-slovenske kulturne suradnje, a suradnici na stručnoj koncepciji su: viša knjižničarka mr sc. Vlasta Stavbar (Sveučilišna knjižnica Maribor), muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević (Gradski muzej Varaždin), prof. Siniša Horvat (I. gimnazija Varaždin), knjižničarka Jasminka Štimac (GKČ „Metel Ožegović“) i likovni kritičar Mario Berdič.

povratak