Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SOUND&VISION - Izbor omota ploča i CD-a iz povijesti pop i rock glazbe

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Stari grad, Strossmayerovo šetalište 7, Varaždin
datum početka/završetka: 03.10.2008. / 15.10.2008.
otvorenje: 20,00 sati
cijena ulaznice: ulaz besplatan
organizator: Gradski muzej Varaždin, Društvo za istraživanje popularne kulture

           Nakon premijernog predstavljanja u zagrebačkome KIC-u potkraj 2006. godine, i potom gostovanja u nekoliko hrvatskih gradova i Ljubljani, izložba Sound&Vision bit će postavljena i u prostoru Staroga grada. Riječ je izložbi omota ploča i CD-a iz povijesti pop i rock glazbe, odabranih prvenstveno po načelu kvalitete dizajnerskih rješenja, koji ujedno ilustriraju i povijesni presjek tovrsne glazbe unatrag pedesetak godina. Među dvjestotinjak originalnih covera, na izložbi su, primjerice, zastupljeni i legendarni albumi Rolling Stonesa i Velvet Undergrounda, koje je dizajnirao Andy Warhol, kao i album grupe The Clash London Calling, prema mnogim anketama najbolji LP omot svih vremena.

           Autori projekta članovi su Društva za istraživanje popularne kulture (DIPK): glazbenik, producent i teoretičar pop kulture mr. sc. Branko Kostelnik te povjesničari umjetnosti Vanja Babić i Željko Marciuš, koji su napravili izbor LP omota od 50-ih do 80-ih godina prošloga stoljeća, te dizajnerski par Bachrach i Krištofić s izborom CD omota objavljenih u posljednjih dvadesetak godina.
           Na otvorenju izložbe, u petak, 3.10.2008. (20,00 sati), nastupit će Bend Glembays iz Zagreba u sastavu: Eduard Jimmy Matešić (gitara), Rista Ibrić (violina), Diana Lovrin (glas) i Zlatan Živković (glas).
           Tijekom  trajanja izložbe posjetitelji će, uz likovni doživljaj, putem audio i video projekcije imati prilike uživati i u zvuku ponajboljega popa i rocka.
Anita Peričić
 

povratak