Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Spomenici govore

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 20.04.2022. / 20.04.2022.

U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje pod nazivom Spomenici govore, posvećeno 80. obljetnici stradanja jalkovečkih žrtava (29. travnja 1942.) i obnovi Spomen-kuće u Jalkovcu.

Teška ratna vremena u razdoblju 1941. – 1945. ostala su zapamćena kao velika tragedija čovječanstva. Rat je poslužio i kao inspiracija poslijeratnim umjetnicima, koji su ratne ožiljke i stradanja pokušali prenijeti u kamen, ciglu, željezo, staklo i drvo. U svakom većem naselju Varaždinske županije nalaze se spomenici posvećeni narodnim herojima, palim borcima Narodnooslobodilačke borbe, i žrtvama rata. Neki su spomenici tijekom vremena oštećeni ili premješteni, a neki uklonjeni. Varaždin i okolicu i danas krase umjetnička djela Vojkovića, Augustinčića, Terstenjaka, Bezeredija, Cotte i Rukljača, o kojima će biti riječi na predavanju, popraćenom istoimenom izložbom.

Predavanje je pripremio povjesničar Milivoj Dretar, predsjednik Komisije za spomeničku baštinu NOB-a Varaždinske županije.

Program počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz, a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net. Snimka programa trajno je dostupna na YouTube kanalu GMV-a.

 

 

 

Spomenici govore povratak