Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Srijeda u Muzeju - LONJA I HUMŠČAK: O zidovima, slojevima i fragmentima

OSTALO

datum početka/završetka: 19.02.2014. / 19.02.2014.
Organizator: Gradski muzej varaždin

          Srijeda u Muzeju 19. veljače posvećena je predstavljanju najnovijih rezultata arheoloških istraživanja na lokalitetima Lonja i Humščak, koja se već nekoliko godina sustavno provode u okviru redovne djelatnosti Gradskog muzeja Varaždin.

         Na lokalitetu Lonja, visinskom nalazištu na brdu Gradišče kraj Novog Marofa, koje bilježi tragove naseljenosti još iz pretpovijesnih razdoblja, pronađeni su ostaci antičke obrambene arhitekture. Na tom mjestu već se neko vrijeme istražuje i jedan veći objekt, čija je funkcija konačno utvrđena arheološkim terenskim radovima provedenima tijekom prošle godine.

        Visoko brdo Humščak drugi je lokalitet na kojem se već više sezona provode arheološka istraživanja i to uz pomoć Općine Breznički Hum. Nalazište je slično Lonji, a predmet istraživanja toga dijela je čardak, manji vojni objekt iz razdoblja turske opasnosti na ovim prostorima. Premda je položaj čardaka utvrđen, među pokretnim nalazima ima i takvih koji se ne uklapaju u sliku manje drvene izvidnice namijenjene malobrojnoj i skromno opskrbljenoj posadi, što ukazuje na tragove postojanja još nekog objekta drukčijih karakteristika i inventara netipičnog za protuturski čardak.

        O dosadašnjim rezultatima istraživanja ovih dvaju lokaliteta, kao i razriješenim dvojbama i zagonetkama vezanima uz njihov izgled, namjenu i podrijetlo govorit će muzejska savjetnica i voditeljica arheoloških istraživanja Marina Šimek.

        Predavanje se organizira u prostoru palače Herzer, s početkom u 19 sati, a ulaz je besplatan.

povratak