Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SRIJEDA U MUZEJU Dimnjačarstvo i varaždinski dimnjačari

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 21.03.2018. / 21.03.2018.

          U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje pod nazivom Dimnjačarstvo i varaždinski dimnjačari, koje je pripremila Željka Lukačević Dominko. Povijest dimnjačarstva, varaždinski dimnjačari i njihovo obrazovanje u Varaždinu cjeline su kojima će se kroz predavanje ocrtati razvoj dimnjačarskog zanimanja i pružiti uvid u još jedan segment bogate varaždinske prošlosti. Tom prigodom bit će riječi o prvom dimnjačarskom Statutu Grada Varaždina iz 1897. godine, kao i o drugim propisima vezanima uz tu djelatnost, a povijest varaždinskog dimnjačarstva ilustrirat će se i podacima o najznačajnijim ovdašnjim dimnjačarima, i to kroz osvrt na njihovo obrazovanje i radni vijek.

        Predavačica Željka Lukačević Dominko autorica je nedavno objavljene knjige Dimnjačarstvo i dimnjačari, s posebnim osvrtom na grad Varaždin, koja je jedinstven primjer u hrvatskoj literaturi s obzirom na to da do pojave spomenute publikacije u njoj nije bilo radova s tom temom obrađenom takvim specifičnim pristupom. U dosadašnjim izdanjima obrađivale su se teme vezane ili uz tehničku stranu dimnjačarstva ili uz one u književnoj baštini, odnosno pjesme, bajke, drame… gdje se lik dimnjačara prikazuje kao osoba koja donosi sreću.

        Dimnjačari danas pripadaju u deficitarna zanimanja, pa se i ovim predavanjem želi ukazati na stalnu potrebu školovanja i zapošljavanja u dimnjačarskoj struci, a o tome kakav je to posao i što danas znači obavljati ga s publikom će svoja iskustva iz prve ruke podijeliti i nekoliko varaždinskih dimnjačara.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

O predavačici:

Željka Lukačević Dominko (r. 1960. u Vinkovcima) magistra je prava. U Zagrebu je radila u ministarstvima poljoprivrede, zaštite okoliša te gospodarstva, obrtništva i poduzetništva. Danas živi u Varaždinu i radi u upravi Grada Varaždina. Do sada je objavila 50-ak stručnih članaka iz područja zaštite okoliša, zaštite potrošača, trgovine, obrta, malog i srednjeg poduzetništva. Koautorica je dvije knjige (Zakon o obrtu, autorski pročišćeni tekst s komentarom i Od ideje do profita) te autorica nekoliko knjiga zakona s komentarima.

SRIJEDA U MUZEJU Dimnjačarstvo i varaždinski dimnjačari povratak