Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Srijeda u Muzeju: Floskule o muzejima

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 18.05.2016. / 18.05.2016.
vrijeme održavanja: 19,00 sati

        „Muzejima se izriču crna proročanstva. Kažu neki da su muzeji zastarjeli, da moraju postati moderni cyber, virtualni, elektronički muzeji ili ih neće biti. Virtualni muzeji će ostaviti fizičke muzeje bez posjetitelja. Govori se da su muzeji u krizi i da moraju postati održivi ili ih neće biti. Ovakve tvrdnje slušamo sve češće. Održavaju se savjetovanja o održivosti, slušamo gurue elektroničkog svijeta i savjete spasitelja koji nude rješenja za izlazak iz krize. No, radi se samo o pomodnom nizanju floskula. Podaci pokazuju da su muzeji popularniji nego ikada u povijesti. Virtualna stvarnost samo je pojačala interes za realne predmete. Muzeji su i do sada u punoj mjeri imali održivi razvoj. Floskule će napasti brojkama, objelodanjivanjem pozadine, jednostavnim uvidima (evidencijama), sve prezentirano u power-pointu s mnoštvom ilustracija. Traženje slabih točaka, suprotstavljanje i protunapadi su, kao u svakoj polemici (ratu), dobrodošli.“

        Ove teze naznake su predavanja povjesničara umjetnosti i konzervatora savjetnika Želimira Laszla, koje se u sklopu Srijede u Muzeju, a na Međunarodni dan muzeja. (Međunarodni dan muzeja ustanovio je 1977. godine UNESCO ICOM (Međunarodno vijeće muzeja), i on se od tada, na dan 18. svibnja, obilježava širom svijeta). Prigodna tema aktualizira status muzeja u suvremenom dobu, kada se pred njih postavljaju zahtjevi često u nesuglasju s definicijom prema kojoj ih je odredio UNESCO ICOM (Međunarodno vijeće muzeja), ističući da je muzej „javna neprofitna ustanova, u službi društva i njegova razvoja, koja u svrhu proučavanja, obrazovanja i zadovoljstva komunicira s javnošću te prikuplja, čuva, istražuje i izlaže materijalna i nematerijalna svjedočanstva o ljudima i njihovoj okolini“.

        Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.  

 

Želimir Laszlo, prof. / povjesničar umjetnosti – konzervator savjetnik:

Od 1975. do 1993. godine radio je u tadašnjem Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture (danas Državna uprava za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture RH), u kojem je osnovao i vodio Odjel za zaštitu spomenika kulture koji i danas djeluje. Od 1993. godine radio je u Muzejskom dokumentacijskom centru. Sudjelovao je na brojnim stručnim projektima kao što je inventarizacija crkvenog blaga za više od 30 crkava na području Hrvatske, bio je voditelj spašavanja pokretnih kulturnih dobara iz crkvenih objekata i muzeja tijekom Domovinskog rata, oformio je i vodio Registar muzeja, zbirki i riznica u vlasništvu vjerskih zajednica te organizirao i vodio tečajeve o čuvanju muzejskih zbirki, preventivnoj zaštiti slika, tekstila i umjetnina od papira.  Također je bio i konzultant na uređenju kulturno-povijesnih cjelina: kuće Malančec u Koprivnici, kaštela Vitturi u Kaštel Lukšiću, palače Gabrielis u Korčuli, Pomorskog muzeja u Orebiću, riznice u Kaštel Štafiliću i dr., a jedan je i od 20-ak autora European Preventive Conservation Strategy Projecta, osmišljenoga na sastanku u Helsinkiju pod pokroviteljstvom ICCROM-a. (Su)autor je nekoliko izložbi i autor nekoliko knjiga i priručnika iz područja preventivne zaštite muzejske građe i muzeologije.

 

Informacije:

Želimir Laszlo, prof., tel. 091 409 4436.

 

Srijeda u Muzeju: Floskule o muzejima povratak