Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Srijeda u Muzeju: Lav Paripović

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15, Varaždin
datum početka/završetka: 04.04.2018. / 22.04.2018.
otvorenje: u 19,00 sati

        U suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel unatrag nekoliko godina realizirano je više izložbenih projekata, a najnoviji među njima izložba je akademskog slikara mlađe generacije Lava Paripovića. Izložba obuhvaća umjetnikove radove iz njegova najnovijega ciklusa.

        Slikarski ciklus Lava Paripovića pod nazivom „Sigurnost i povjerenje“, kako je istaknula u predgovoru kataloga likovna kritičarka Ivana Školnik, moguće je povezati s dva pojma, a to su ekspresivnost i senzacija. Grad kao životni prostor nosi i svojevrsnu problematiku, koju autor istražuje kroz ulične priče. Na nekim radovima uočavaju se stripovski elementi, poput efekata eksplozije, kojima prizori katastrofe dobivaju dodatnu dramatičnost. Percipirajući svijet i pojave u njemu, autor zapažene trenutke senzacionalizma bilježi snažnom ekspresivnošću, stvarajući izdvojen i jedinstven estetski doživljaj.      

        Lav Paripović (r. 1989. u Zagrebu), nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, diplomirao je 2015. godine slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, s pohvalom, u klasi prof. Zoltana Novaka. Godine 2017. završio je i stručno usavršavanje u slikarni (scenskoj proizvodnji) HNK u Zagrebu. Još kao student izlagao je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a kao akademski slikar i na tri samostalne izložbe. Među skupnim nastupima kao autor je bio zastupljen na II., III. i IV. bijenalu slikarstva, žiriranome izboru predstavljanja najboljih hrvatskih slikarskih ostvarenja tijekom dvogodišnjih produkcija, kao i na 51. zagrebačkom salonu. Dobitnik je Nagrade HDLU-a za mladog umjetnika te pohvale žirija na III. bijenalu slikarstva, a boravio je i u umjetničkoj rezidenciji „GloArt“ u Belgiji. Od 2014. godine član je HDLU-a.

 

Srijeda u Muzeju: Lav Paripović povratak