Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SRIJEDA U MUZEJU Povijesne postrojbe Varaždinske županije

OSTALO

datum početka/završetka: 19.11.2014. / 19.11.2014.

      U sklopu Srijede u Muzeju predstavljaju se povijesne postrojbe s područja Varaždinske županije i to: Husari Varaždinske županije 1746, Varaždinska građanska garda, Viteški red sv. Nikole, Vitezovi ivanovci i Ivanečka rudarska četa. Riječ je o postrojbama koje su u prošlosti djelovale uglavnom u smislu vojno-obrambenih aktivnosti, nerijetko i u izravnim ratnim opasnostima, a danas postoje kao građanske udruge s primarnim ciljem očuvanja kulturno-povijesne baštine našega kraja. Kroz kraće prezentacije svaku od ovih revitaliziranih povijesnih postrojbi predstavit će njihovi članovi i to u odorama rekonstruiranima prema izvornim predlošcima.

 

HUSARI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE 1746 revitalizirana su povijesna postrojba Varaždinske granične husarske pukovnije, koju je osnovao princ Joseph Friedrich von Sachsen-Hildburghausen. Postrojba je djelovala od 1746. do 1780. godine kao konjica namijenjena za izviđanje, uznemiravanje i postavljanje zasjede neprijatelju. S obzirom na brzinu, pokretljivost i nepredvidivost, danas bismo je mogli poistovjetiti sa specijalnim snagama za brza djelovanja.

 

VARAŽDINSKA GRAĐANSKA GARDA ustrojena je 1750. godine dozvolom carice Marije Terezije. Popularni purgari, kako su ih nazivali Varaždinci, obranili su grad 1805. godine od francuskih vojnika u austrijsko-francuskome ratu, a bili su i dio Narodne straže 1848. godine u obrani od Mađara. Osim vojnih funkcija, Garda je imala važnu ulogu i u društvenom životu Varaždina. Komunistička vlast zabranila je njezino djelovanje 1946. godine, ali je ono obnovljeno 1990. godine.

 

VITEŠKI RED SV. NIKOLE osnovan je 2011. godine u Varaždinu, s ciljem oživljavanja povijesnog razdoblja od 12. do 15. stoljeća. Ustrojeni su po uzoru na gradsku stražu iz 13. stoljeća, koja je pod upravom gradskog suca rihtera imala vojno-policijski karakter. U svojim programima ovi vitezovi danas se uglavnom bave treniranjem i demonstracijom vojnih vještina kao što su rukovanje mačem, sjekirom, lukom i strijelama.

 

VITEZOVI IVANOVCI nastali su iz istoimenog viteškog reda – malteških vitezova. Ime grada Ivanca, koje se prvi put spominje 1396. godine, izravno je vezano uz ivanovce, čiji su se posjedi nalazi na tom području do 17. stoljeća kada je taj red u Hrvatskoj ukinut. Ivanečki vitezovi ivanovci jedina su organizirana povijesna postrojba u Hrvatskoj, ali i široj regiji, koja nastavlja tradiciju toga viteškoga reda. IVANEČKA RUDARSKA ČETA službeno je utemeljena 1900. godine, a nakon prekida obnovljena je 2006. godine. Postrojba je osnovana u znak zahvalnosti nekadašnjim rudarima u ivanečkim rudnicima, a osim muških, izrađene su i ženske uniforme u spomen ženama koje su također nekoć u njima radile.

 

povratak