Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SRIJEDA U MUZEJU: Povijest bioetike

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 24.04.2019. / 24.04.2019.
Organizator: Gradski muzej Varaždin; Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije; Varaždinski filozofski krug

        Predavanje pod nazivom Povijest bioetike pripremili su izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić i doc. dr. sc. Ivana Zagorac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

       Razvoj znanosti i tehnologije omogućio je napredak ljudskog roda u mnogim područjima. Brojne promjene i nove mogućnosti potaknule su i etička pitanja s kojima se dotad nismo susreli. Pitanja života, njegove kvalitete i mogućnosti razvoja, kao i odnosa čovjeka spram svijeta, oduvijek su bile središnje teme razmatranja u etici, a dostignuća 20. stoljeća otvorila su sasvim novu perspektivu za njihova promišljanja. Znanstvenici, ali i šira javnost, sve se češće susreću s pitanjem „Smije li čovjek sve što može?“ te gdje su granice primjene znanstvenih dostignuća, ali i koja je odgovornost znanstvenika. To su i neka od pitanja kojima se bavi bioetika.

       U predavanju će biti riječi o ishodištima bioetike, događajima koji su potaknuli njezin razvoj, istaknut će se ključna problemska polja bioetike, ali i uloga koju je hrvatska znanstvena i stručna zajednica imala u njezinu razvoju.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

SRIJEDA U MUZEJU: Povijest bioetike povratak