Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SRIJEDA U MUZEJU Povijest i filozofija znanosti

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 25.10.2017. / 25.10.2017.

        Srijeda u Muzeju posvećena je temi o povijesti i filozofiji znanosti, o čemu će govoriti dr. sc. Hrvoj Vančik, redoviti profesor u trajnom zvanju Zavoda za organsku kemiju  Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

        Iako se danas na mnogo mjesta i na razne načine govori o znanosti i njezinim dosezima, u javnosti je relativno malo riječi o prirodi same znanosti i o njezinoj metodologiji. Znanost o znanosti, znanost u kontekstu ostalih intelektualnih djelatnosti, te društveni utjecaj znanosti, neka su od pitanja kojima se, između ostalog, bavi filozofija znanosti. Posebno treba istaknuti ispreplitanje konkretnih znanstvenih paradigmi i filozofskih razmišljanja: kako znanost mijenja filozofiju i kako filozofija mijenja znanost. Struktura znanosti, nastajanje znanstvenih koncepata, metodologija, kriticizam, sociologija znanosti, sve su to teme koje su do određene mjere sadržaj filozofije znanosti. Znanstvena metoda, razvoj misli i stvaranje teorijskih sustava kao sadržaj filozofije znanosti neodvojive su od povijesnog razvoja. Na taj način nije moguće govoriti o znanstvenoj metodi a da se ona ne razmatra u povijesnom kontekstu. Prof. dr. sc. Vančik nastojat će kroz predavanje pokazati i kako se na temelju poznavanja razvoja znanosti mogu prosuđivati i mnogi društveni fenomeni, osobito oni vezani za kulturu i školske sustave.

        Predavanje se održava od 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije. 

SRIJEDA U MUZEJU Povijest i filozofija znanosti povratak