Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

STAKLO: JAN FRYDRICH / JERONIM TIŠLJAR

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija starih i novih majstora GMV-a, Trg M. Stančića 3, Varaždin
datum početka/završetka: 14.04.2005. / 11.05.2005.
otvorenje: 19 sati
radno vrijeme: radnim danom: 10-17 sati; subotom i nedjeljom: 10-13 sati; ponedjeljkom i blagdanom: zatvoreno. Od 19.4.2005. novo radno vrijeme: 10-18 sati; ponedjeljkom i blagdanom: zatvoreno.
cijena ulaznice: 12 / 8 kn
autor stručne koncepcije: Jan Frydrych / Jeronim Tišljar
autor likovnog postava: Andrija Rusan
organizator: Veleposlanstvo Republike Češke u RH; Gradski muzej Varaždin, Varaždin

U Gradskom muzeju Varaždin u četvrtak, 14. travnja 2005. u 19 sati, otvara se međunarodna izložba na kojoj će se predstaviti dvojica suvremenih umjetnika -  češki Jan Frydrych i hrvatski Jeronim Tišljar.

U Gradskom muzeju Varaždin u četvrtak, 14. travnja 2005. u 19 sati, otvara se međunarodna izložba na kojoj će se predstaviti dvojica suvremenih umjetnika -  češki Jan Frydrych i hrvatski Jeronim Tišljar.

Poveznica Frydrychova i Tišljarova stvaralaštva je staklo kao materijal, u kojemu oblikuju svoje likovne uradke bilo da je riječ o skulpturama ili o dizajnu, odnosno uporabnim staklenim predmetima. Opuse obojice umjetnika odlikuju visokokvalitetni dosezi, kao i osebujni autorski izrazi.

Jan Frydrych (r. 1953. g. u Šumperku, u Češkoj) kao samostalni umjetnik djeluje od 1982. godine. Uz to je i predavač brusnih tehnika na češkom novoborskom učilištu, kao i na školama u SAD-u, Francuskoj i Japanu. Ostvario je niz uspješnih suradnji s arhitektima u Češkoj, Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji i izlagao na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u uglednim europskim i svjetskim galerijama. Među ostalim, dobitnik je nagrade Masarykove akademije umjetnosti (1999.) te nagrade udruženja Salvador Dali (2000.).

Hrvatski umjetnik Jeronim Tišljar (r. 1963. g. u Zagrebu) naobrazbu je stekao na zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti, nakon čega je studirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Pragu. U suradnji s Peterom Rathom 1985. godine izradio je za bečku tvrtku J. & L. Lobmeyr koncepciju razvoja suvremenog stakla, čime je stekao i svjetski ugled na području dizajna uporabnog staklenog posuđa. Kao i Frydrych, i Jeronim Tišljar ostvario je zapažene uradke u suradnji s mnogim arhitektima (A. Rusanom, Z. Krznarićem, G. Lamagnom, N. Bašićem, A. Čauševićem i drugima), a isto tako i s poznatim tvornicama stakla, među kojima su Riedel iz Austrije, Beranek, Harrachov i Ajeto iz Češke te hrvatskima u Samoboru i Humu na Sutli. Za zagrebačku tvrtku Badel 1862. Tišljar je u više navrata kreirao i industrijsko ambalažno staklo.

povratak