Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Stalni postav starih majstora

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 22.11.2016. / 22.11.2016.
radno vrijeme: radnim danom: 9,00 - 17,00; vikendom: 9,00 - 13,00; ponedjeljkom zatvoreno

       Stalni postav starih majstora, iz fundusa Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, smješten na katu barokne palače Sermage, ponovno se otvara za posjetitelje.

     Galerijski Stalni postav starih majstora obuhvaća više od 60 djela domaćih i stranih autora iz razdoblja od 15. do kraja 19. stoljeća. Djela su predstavljena kronološki, a okosnicu čine slike iz doba baroka, osobito nizozemskoga i talijanskoga, te bidermajera i druge polovice 19. stoljeća. Najstarija po nastanku, među djelima se ističe Žitna Madona ili Bogorodica s klasjem, slikana u tehnici tempere na drvu, rad neutvrđenoga majstora iz 15. stoljeća. Jedna je to od 80-ak slika u Europi s prikazom Bogorodice u haljini od žita, što je čini raritetom i pravim draguljem u galerijskome fundusu varaždinskoga muzeja.

        Stalni postav starih majstora ponovno se vraća u program Gradskog muzeja Varaždin nakon što je bio skinut duže vrijeme, jer se u palači Sermage, gdje je inače postavljen, više od godinu dana održavao dio muzejske izložbene djelatnosti (Varaždin pod krunom Habsburgovaca, izložba Živka Toplaka i dr.). Postav će biti na rasporedu za razgled od  22. studenoga ove godine do veljače 2017. godine, kada će se opet, zbog istih razloga, privremeno zatvoriti. 

Stalni postav starih majstora povratak