Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Stručni izlet djelatnika Gradskog muzeja u Vukovar

OSTALO

datum početka/završetka: 29.09.2014. / 29.09.2014.

            Djelatnici Gradskog muzeja Varaždin u ponedjeljak, 29. rujna ove godine boravili su na stručnom putovanju u istočnoj Hrvatskoj, na kojemu im je glavno odredište bio Gradski muzej Vukovar, s nedavno otvorenim stalnim postavom u obnovljenom kompleksu dvorca Eltz. Cjelokupna obnova trajala je više godina i bila je iznimno zahtjevna s obzirom na to da je dvorac tako reći nanovo podignut iz ruševina. No očito se isplatilo jer se danas može reći da je stalni postav vukovarskoga muzeja među najljepšima u Hrvatskoj, s pričom koja posjetitelja vodi od bogatih prapovijesnih vremena, preko najvažnijih povijesnih događaja, uključujući i one iz Domovinskog rata, pa sve do suvremenije povijesti i ilustracije načina života i običaja tamošnjeg stanovništva prezentirane na aktualnim muzeološkim principima.  

        Osim svojega muzeja, vukovarski domaćini varaždinskim muzealcima predstavili su i obližnji Vučedol, jedan od najvažnijih hrvatskih, ali i europskih arheoloških lokaliteta, na kojemu je pronađena i nadaleko poznata vučedolska jarebica (odnosno do nedavno nazivana vučedolska golubica pa preimenovana u jarebicu prema novijim arheološkim istraživanjima). Istraživanja u Vučedolu i dalje traju, a sredinom iduće godine i na tom mjestu trebao bi se, u već pripremljenoj novoj zgradi, otvoriti stalni postav Muzeja vučedolske kulture.

        Susret vukovarskih i varaždinskih muzealaca bio je izuzetno poticajan i to ne samo zbog razmjene stručnih iskustava i razvijanja suradnje na zajedničkim projektima, već i zbog slike jednog grada koji od najstrašnijih ratnih nevolja pa i današnjih dnevnopolitičkih problema prerasta u sredinu okrenutu budućnosti i to zahvaljujući, prije svega, ljudima koji tamo žive i u ta nastojanja ulažu golemi napor i entuzijazam.

        Stručno putovanje varaždinskih muzealaca završilo je u Županji, u Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera, povezanog na posebni način s varaždinskim muzejom još iz razdoblja Domovinskog rata, kada je zbog neposredne ratne opasnosti gotovo cjelokupni županjski fundus bio na čuvanju u Varaždinu. Građa toga muzeja djelomično je teško stradala i bila u velikoj ugrozi i tijekom ovogodišnjih poplava u županjskoj Posavini, pa su tamošnji muzealci spašavali ne samo svoj fundus, već i etnološki i kulturnopovijesno vrijednu građu svojih sumještana. I ovaj put varaždinski muzealci priskočili su u pomoć skromnom, ali prema riječima županjskih muzealaca, velikom novčanom donacijom koja je barem malo ublažila posljedice tih nepogoda.

        Kao zaključak ovoga stručnog putovanja može se istaknuti da u svakom muzeju, bio on na 2500 ili samo 300 kvadratnih metara, iza atraktivno uređenih izložbenih vitrina i kojekakvih čuda moderne tehnike, uvijek stoje ljudi koji će, u najboljoj vjeri i najbolje kako znaju i mogu, biti ponajprije čuvari baštine i kulturnog nasljeđa.

Anita Peričić       

povratak