Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Susret s umjetnikom ŽELJKOM SENEČIĆEM

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 27.11.2009. / 27.11.2009.
vrijeme održavanja: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

  Gradski muzej Varaždin pokreće novi projekt pod naslovom Susret s umjetnikom, koji će se ubuduće priređivati više puta godišnje, a kao prvi gost nastupit će ugledni hrvatski slikar, scenograf, redatelj i pisac Željko Senečić. Tom prigodom bit će predstavljena monografija o Senečiću Na kraju - sve je dim cigare u kojoj, među ostalim, o njegovu svestranom stvaralaštvu pišu Igor Mandić, Tonko Maroević, Zvonimir Milčec, Slobodan Novaković i Tomislav Sabljak. Monografiju će predstaviti povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat, glavna urednica izdanja. 
        Senečićevo slikarsko stvaralaštvo ilustrirat će izložba od desetak slika s prikazom varaždinskih zimskih motiva, koju je postavila kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec, odabranih kao prigodni prinos obilježavanju 800. obljetnice ustoličenja Varaždina kao slobodnoga i kraljevskoga grada. 
       
Program Susret s umjetnikom zamišljen je prvenstveno kao razgovor s autorom o njegovu stvaralaštvu, životu i radu, koji će voditi književnik i novinar Denis Peričić.

ŽELJKO SENEČIĆ
(r. 1933. g. u Zagrebu) diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Marijana Detonija. Do 1960. godine bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića, kada je završio i Odsjek scenografije na Akademiji kazališne umjetnosti. Izlagao je na više stotina samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te objavio nekoliko grafičkih mapa. Radio je kao scenograf na HRT-u, autor je dvjestotinjak scenografija za igrane i dokumentarne filmove, TV filmove i serije. Autor je i brojnih kazališnih scenografija, a kao redatelj i scenarist radio je na tridesetak filmova. Posebnu grupu čine filmovi posvećeni likovnim umjetnicima Juliju Kniferu, Dušanu Džamonji, Josipu Vaništi i Josipu Račiću. Od 1997. do 2005. godine režirao je četiri cjelovečernja filma, za koje je napisao i scenarij: Pont Neuf, Zavaravanje, Dubrovački suton, Crveno i crno. Najveći dio Senečićeva scenografskog opusa vezan je uz igrani film, gdje kao autor potpisuje scenografije ponajboljih hrvatskih naslova: Breza, Rondo, Kad čuješ zvona, Kuća, Glembajevi, Imam dvije mame i dva tate, Kiklop, Tko pjeva, zlo ne misli... Zapaženu međunarodnu karijeru na tom polju ostvario je surađujući s velikim filmskim redateljima 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, među kojima su: Orson Wells, Delbert Mann, Franco Zeffirelli, Edward Dmytryk, Ken Russell, Sam Peckinpah, Franklin Shafner i dr. Objavio je tri knjige romaneskne, autobio-grafske i novelističke proze: Pont Neuf, Dno i Zagrebački motivi. Za svoje scenografsko, spisateljsko i likovno stvaralaštvo, primio je više domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

povratak