Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SUTONSKI ŠETAČ IZ VARAŽDINA - predavanje uz izložbu Hommage à Miljenko Stančić

OSTALO

ustanova: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 18.10.2017. / 18.10.2017.
Organizator: Gradski muzej Varaždin

          Uz izložbu Hommage à Miljenko Stančić, priređenu u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Umjetničkog paviljona u povodu 90. godišnjice slikareva rođenja i 40. godišnjice smrti, u palači Sermage GMV-a, u sklopu Srijede u Muzeju, 18. listopada održava se predavanje pod nazivom Sutonski šetač iz Varaždina. Predavanje je pripremila nedavno umirovljena muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju Mirjana Dučakijević, autorica stručne izložbene koncepcije, koja je ovom velikom hrvatskom slikaru posvetila značajan dio svoje profesionalne karijere.  

        Miljenko Stančić (Varaždin, 1926. – Zagreb, 1977.) već je na svojoj prvoj izložbi pokazao da će poeziju svojega slikarstva pronalaziti u vedutama Varaždina i u intimnim interijerima sredine iz koje vuče vlastito podrijetlo. Danas, 40 godina od njegove smrti, vidljivo je da su Stančićeve slikarske zamisli u svojoj osnovi uvijek aktualizirane. Uz neke elemente barokne tradicije, na njegovim slikama pronalaze se znakovi recentnijih stilskih strujanja. U dijelu oko stare utvrde i njezinih travom obraslih bedema sačuvana je jezgra slikareva mikrokozmosa, u kojemu je zauvijek ukorijenjeno i njegovo slikarstvo. Kada je u prosincu 1959. godine, kao 33-godišnjak, Stančić svoje slike pokazao pariškoj publici, bilo je jasno da Hrvatska ima sjajnog mladog umjetnika; njegove slike kritika je doživjela kao Viziju tišine. U časopisu „Arts“ Luce Hoction piše: „Platna slikara Stančića prikazuju kuriozne situacije, prizore u skraćenju okupane u svjetlosti  žutoj ili zelenkastoj, koji osciliraju između čudnovatog i okrutnog. To su djela opsesivnog karaktera i zaista potpuno osebujna...“

        Na prigodnom predavanju M. Dučakijević govorit će o životu i radu Miljenka Stančića, s nekim detaljima iz njegova djetinjstva i školovanja, a posebno će se osvrnuti i na galerijsku likovno-dokumentarnu zbirku vezanu uz Miljenka Stančića, koja je dio fundusa Gradskog muzeja Varaždin.

        Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan. 

SUTONSKI ŠETAČ IZ VARAŽDINA - predavanje uz izložbu Hommage à Miljenko Stančić povratak