Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Sv. Martin, Europljanin, simbol dijeljenja u 21. stoljeću

OSTALO

datum početka/završetka: 02.03.2016. / 02.03.2016.
Organizator: Gradski muzej Varaždin, Francuski klub Varaždin

U povodu obilježavanja 1700. godišnjice rođenja sv. Martina, pod okriljem Vijeća Europe i Instituta europskih kulturnih itinerara, provodi se projekt pod nazivom Sv. Martin, Europljanin, simbol dijeljenja s drugima, zajednička vrijednost, u kojemu sudjeluje i Hrvatska. O spomenutome projektu vezanome uz kult toga popularnoga sveca govorit će se i na predavanju u sklopu ove Srijede u Muzeju.

 

Tom prigodom kršćanskoga sveca Martina, vojnika na silu, biskupa po dužnosti, a monaha po izboru, umjesto uvriježene asocijacije na „krštenje“ mošta i pečenu gusku, predstavit će se kroz dimenziju nematerijalne baštine, na čijim se temeljima razvija ideja građanskoga dijeljenja kao posebnoga oblika europskoga prosvjećivanja i odgovornosti prema zajedničkim dobrima. Usto, posebno će se skrenuti pozornost na revalorizaciju njegova kulta, koja se početkom ovoga stoljeća provodi kroz djelovanje Kulturnih centara sv. Martina diljem Europe, a jedno od obilježja projekta je i tzv. stopa sv. Martina, koja je na 12 mjesta postavljena i u Hrvatskoj.

 

Predavanje je pripremila prof. dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu i redovita profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te znanstvena savjetnica za Hrvatsku u Europskom kulturnom centru sv. Martin iz Toursa. 

 

Sv. Martin, Europljanin, simbol dijeljenja u 21. stoljeću povratak