Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

TEČAJ / ČUVANJE MUZEJSKIH ZBIRKI - UVOD U PREVENTIVNU ZAŠTITU

SKUP

datum početka/završetka: 28.10.2004. / 28.10.2004.
vrijeme održavanja: 9 do 18 sati
organizator: Muzejski dokumentacijski centar i Gradski muzej Varaždin, u suradnji s Ministarstvom kulture RH, Upravom za zaštitu kulturne baštine i Hrvatskim restauratorskim zavodom
voditelj: Želimir Laszlo, MDC

U četvrtak, 28. listopada 2004. od 9 do 18 sati, u Muzeju grada Varaždina održat će se tečaj ČUVANJE MUZEJSKIH ZBIRKI - UVOD U PREVENTIVNU ZAŠTITU. Tečaj su organizirali Muzejski dokumentacijski centar i Gradski muzej Varaždin, u suradnji s Ministarstvom kulture, Upravom za zaštitu kulturne baštine i Hrvatskim restauratorskim zavodom. Voditelj tečaja je Želimir Laszlo, konzervator savjetnik iz Muzejskog dokumentacijskog centra. Svrha: Upoznavanje sa suvremenim metodama i sredstvima preventivne zaštite radi poboljšanja uvjeta čuvanja muzejske građe. Namjena: Tečaj je namijenjen kustosima, ali i ostalim stručnjacima u muzejima, crkvenim zbirkama, kolekcionarima i konzervatorima, koji dolaze u doticaj ili koji se brinu o fizičkoj opstojnosti predmeta u zbirkama.

TEČAJ / ČUVANJE MUZEJSKIH ZBIRKI - UVOD U PREVENTIVNU ZAŠTITU

 

U četvrtak, 28. listopada 2004. od 9 do 18 sati, u Muzeju grada Varaždina održavat će se tečaj ČUVANJE MUZEJSKIH ZBIRKI - UVOD U PREVENTIVNU ZAŠTITU.

Tečaj su organizirali Muzejski dokumentacijski centar i Gradski muzej Varaždin, u suradnji s Ministarstvom kulture, Upravom za zaštitu kulturne baštine i Hrvatskim restauratorskim zavodom. Voditelj tečaja je Želimir Laszlo, konzervator savjetnik iz Muzejskog dokumentacijskog centra.

Svrha: Upoznavanje sa suvremenim metodama i sredstvima preventivne zaštite radi poboljšanja uvjeta čuvanja muzejske građe.

Namjena: Tečaj je namijenjen kustosima, ali i ostalim stručnjacima u muzejima, crkvenim zbirkama, kolekcionarima i konzervatorima, koji dolaze u doticaj ili koji se brinu o fizičkoj opstojnosti predmeta u zbirkama.

 

 

PROGRAM TEČAJA

Teme i predavači:

 

9 sati - Uvod - predavač: Želimir Laszlo, MDC

Procjena, vanjski okoliš muzeja; arhitektonski elementi i stanje zgrade; unutarnje okruženje; stanje predmeta, kada treba pozvati restauratora; održavanje zgrade prenatrpani izložbeni i spremišni prostori; nespretno rukovanje i loša obaviještenost o preventivnoj zaštiti, Želimir Laszlo, MDC.

11 sati

Štete koje uzrokuje okolina, temperatura, relativna vlažnost. Svijetlost, onečišćenje, biološko propadanje, nametnici, gljivice i plijesan, Denis Vokić, Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb

13 pauza

14 sati

Fizička oštećenja, unutrašnje strukturne slabosti predmeta, dodir sa štetnim materijalima ili tvarima, iskrivljavanje i fizička prenapetost materijala, gamad, korozija, plijesan, Denis Vokić, Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb

15,30 sati

Nesreće – požar, poplava, rat, plan djelovanja za slučaj katastrofe, Želimir Laszlo, MDC

16,30 sati

Zaštita od provala i krađa, Bianka perčinić Kavur, Ministarstvo kulture RH, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Zagreb

18,00 sati - svršetak

 

Paket tekstova Tehnike preventivnog konzerviranja muzejskih predmeta dobiva svaki polaznik tečaja.

 

Polaznici o sudjelovanju na tečaju dobivaju potvrdu koju izdaje MDC.

povratak