Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Terezija Cukrov i Hammerflügel Michaela Rosenbergera

OSTALO

ustanova: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 07.09.2022. / 07.09.2022.

         Nakon ljetne stanke Gradski muzej Varaždin nastavlja ciklus Srijeda u Muzeju, u sklopu kojeg će koncert na povijesnom klaviru Hammerflügelu održati ugledna hrvatska pijanistica Terezija Cukrov. 
        Hammerflügel (klavir s batićima) je iz fundusa Glazbene zbirke Gradskog muzeja Varaždin, a nastao je oko 1810. godine u radionici Michaela Rosenbergera (Frohnhof, Frankonija, 1766. – 1832., Beč), poznatoga bečkoga graditelja klavira. Klavir je restauriran u zagrebačkoj umjetničkoj radionici Heferer 2008. godine, nakon čega je na tom raritetnom povijesnom glazbalu održano i nekoliko koncerata. Izvorni Rosenberger je furniran u orah umjesto u trešnju i opremljen dodatnom polugom za treće koljeno. Koljenaste poluge služe za promjenu boje zvuka instrumenta i izvedbu posebnih zvučnih efekata, što uvelike obogaćuje interpretaciju klavirske i komorne glazbe prve četvrtine 19. stoljeća. Odlučujući čimbenici za konstrukciju ovoga klavira bili su njegova tonska svojstva i raspon od šest oktava. Izvorni instrument predstavljao je vrhunac klasične bečke klavirske konstrukcije, odnosno epohu prije implementacije romantičnoga zvučnog ideala, i posebno je prikladan za interpretaciju glazbe Ludwiga van Beethovena i njegovih suvremenika. 
        Na Hammerflügelu iz GMV-a pijanistica Terezija Cukrov prošle godine izvela je i snimila nekoliko klavirskih sonata W. A. Mozarta u okviru digitalnog projekta ABC Mozart, koji je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, a ovom prigodom odabrala je djela J. Haydna i L. van Beethovena. Svoju glazbenu izvedbu umjetnica će popratiti i tematskim predavanjem o povijesnom glazbalu i stilskom razdoblju u kojem su stvarali skladatelji čija je djela pripremila za koncert u sklopu ove muzejske glazbene srijede. 
        Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan. 

 

TEREZIJA CUKROV

Tereziju Cukrov prestižni je New York Times ocijenio pijanisticom impresivne snage i samopouzdanja. Kao solist i komorni glazbenik nastupila je u Europi, Americi i Aziji. Debitirala je solističkim recitalom u Carnegie Hallu 2008. godine, sudjelovala je u projektu za preparirani klavir u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, a predstavila se i recitalom na toy pianu na Zagrebačkom biennalu (2015). Održala je pijanističke seminare u Hrvatskoj, SAD-u i Hong Kongu, a predavanja s temom “Elementi folklora u pijanističkoj literaturi hrvatskih kompozitora na sveučilištima” u Sloveniji, Srbiji, Rusiji i Gruziji.

Nakon studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu usavršavala se u Bergamu i Parizu, magistrirala na Mannes College of Music u New Yorku i doktorirala na Univerzitetu Rutgers u New Brunswicku, SAD.

Za umjetnički izričaj posebno je značajna suradnja s Claudeom Frankom, jednim od posljednjih učenika legendarnog Artura Schnabela, dok u svijet povijesnih instrumenta ulazi potaknuta idejom Malcolma Bilsona, jednog od najvećih interpreta iz tog područja, koji je posebno istaknuo njezinu senzibilnu i muzikalnu izvedbu na iznimno visokom nivou.

Godine 2021. u sklopu projekta ABC Mozart, koji je podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, izvela je šest Mozartovih sonata na klavirima iz različitih razdoblja, između ostalog i na povijesnom fortepianu Rosenberger (1810.) iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin.

U siječnju 2022. godine recitalom na povijesnom instrumentu Bosendorfer (1850.) otvorila je Baštinski ciklus Hrvatskog doma u Splitu, a već u veljači inaugurirala fortepiano Nanette Streicher r. Stein (1819.) iz fundusa Gradskog muzeja u Korčuli. U sklopu ovogodišnjeg projekta Ludwig & Franz na povijesnim je instrumentima izvela djela L. van Beethovena i F. Schuberta.

Suorganizatorica je ciklusa online koncerata Glazba može promijeniti svijet, uživo iz studia 5, koji su se redovito održavali u sezoni 2020./21.

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Poreču započinje i ciklus “otvorenih proba” u Kazališnoj dvorani Učilišta.

Živi i radi u Zagrebu. Redovito nastupa s vodećim hrvatskim glazbenicima.

 

Terezija Cukrov i Hammerflügel Michaela Rosenbergera povratak