Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

TIŠINA NA SEDMERCU / FRANJO BUČAR (25. 11. 1866. – 26. 12. 1946.)

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 08.06.2022. / 26.06.2022.
otvorenje: u 19 sati

        U sklopu Srijede u Muzeju predstavljaju se dvije izložbe Hrvatskoga športskog muzeja, uz koje će uvodno izlaganje održati kustosica u toj ustanovi Martina Vargek.

        Izložba Tišina na sedmercu prezentira uspjehe hrvatske rukometne reprezentacije gluhih, a realizirana je povodom 30. obljetnice osnivanja Hrvatskoga sportskog saveza gluhih. Prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama. Izložba je nastala u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim sportskim savezom gluhih. Autorica je Martina Vargek. U osvrtu na ovu izložbu sudjelovat će i član hrvatske rukometne reprezentacije gluhih Varaždinac Ivan Pajić.

        Izložba Franjo Bučar (25. studenoga 1866. – 26. prosinca 1946.) prvi put je bila predstavljena javnosti povodom dodjele Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ u zgradi Hrvatskog sabora, i to 2018. godine. Nastala je na temelju građe iz fundusa Hrvatskoga športskog muzeja i dosad je gostovala u nekoliko gradova, a prikazuje život Franje Bučara i njegovo djelovanje u razvoju sporta u Hrvatskoj. Autorice izložbe su Đurđica Bojanić i Martina Vargek.

        Program počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz, a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net. Izložbe će biti postavljene u multimedijskoj dvorani u palači Herzer do 26. lipnja, a ulaz za razgled je također besplatan.

TIŠINA NA SEDMERCU / FRANJO BUČAR (25. 11. 1866. – 26. 12. 1946.) povratak