Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Tiskarstvo u Varaždinu 1586.-1946.

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3, Varaždin
datum početka/završetka: 11.05.2007. / 17.06.2007.
otvorenje: 18.00
radno vrijeme: utorak - nedjelja: 10.00 - 18.00; ponedjeljkom i blagdanom: zatvoreno
cijena ulaznice: odrasli: 12 kn; učenici, studenti, umirovljenici: 8 kn
autor stručne koncepcije: Magdalena Lončarić
autor likovnog postava: Magdalena Lončarić
organizator: Gradski muzej Varaždin

Povijesni pregled razvitka varaždinskoga tiskarstva prati razdoblje od 1586. godine, odnosno od pojave prve tiskare u Varaždinu, pa do uvođenja tzv. gospodarske kolektivizacije, poslije II. svjetskog rata, tijekom kojega je u Varaždinu djelovalo desetak tiskara.

Izložena građa (s više od 560 jedinica!) obuhvaća knjige, brošure, novine, pisane dokumente, fotografije i ostale predmete što svjedoče ne samo o brojnoj, već i nadasve kvalitetnoj produkciji, visokih tiskarskih standarda, koja je imala znatna udjela kako u kulturnom tako i u gospodarskom životu Varaždina, ali i Hrvatske uopće. Od Vramčeve Postille, odnosno prve knjige tiskane u Varaždinu 1586. godine i pisane na hrvatskome kajkavskom jeziku, pa nadalje razvidno je kako su se već u samim počecima tiskarstva na ovome prostoru objavljivale tiskovine različite tematike i sadržaja: nabožne, stručno-znanstvene, popularne, kao i one s područja književnosti.

Pored tiskovina, na izložbi je zastupljena i građa o samim tiskarima i tiskarama, među kojima su: Ivan Manlij, Ivan Tomaš Trattner, Ivan Sangila, Tiskara Platzer, Tiskara Stifler, Tiskara Brus i Stein, Tiskara Slavija, Tiskara Kraljek i Vežić, Narodna tiskara i Tivarova tiskara. Mnoge od njih vremenom su prestale djelovati, dok su neke, slijedom društveno-političkih promjena, nastavile tradiciju varaždinskoga tiskarstva u novome ustroju do danas.

Najveći dio izložene građe je iz fundusa varaždinskoga muzeja, dok je preostali posuđen iz nekoliko privatnih zbirki, kao i Državnog arhiva u Varaždinu, varaždinskog Kapucinskog samostana, Gradske knjižnice i čitaonice "Metel Ožegović" te varaždinske Tiskare Tiva. Autorica stručne koncepcije i izložbenog postava je Magdalena Lončarić, muzejska savjetnica u varaž-dinskome muzeju. Uz izložbu, koja će ostati otvorena za razgled do 17. lipnja ove godine, tiskan je i opsežan katalog, sa sažecima na engleskom i njemačkom jeziku, čije je objavljivanje pomoglo Ministarstvo kulture RH.

povratak