Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Tradicionalna slovačka svadba u Donjoj zemlji

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin - Galerija starih i novih majstora, Trg Miljenka Stančića 3, Varaždin
datum početka/završetka: 06.04.2006. / 07.05.2006.
otvorenje: 19.00 sati
radno vrijeme: Do 15.4.2006. - otvoreno: utorak-nedjelja): 10-18 sati; Od 18.4.2006.- otvoreno: utorak-nedjelja: 10-18 sati, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.
cijena ulaznice: odrasli 12 kuna / đaci, studenti, umirovljenici 8 kuna.
autor stručne koncepcije: mr. sc. Jarmila Gerbocová
autor likovnog postava: skupina autora
organizator: Gradski muzej Varaždin; Slovački narodni muzej - Povijesni muzej Bratislava

Prošle godine započeta je suradnja između Gradskog muzeja Varaždin i Slovačkoga narodnog muzeja iz Bratislave u okviru koje su razmijenjeni izložbeni projekti tih dviju muzejskih ustanova. Tako je u Varaždinu najprije gostovala izložba o hrvatskom plemstvu u Slovačkoj, nakon čega se varaždinski muzej predstavio u Bratislavi s izložbom o varaždinskim uršulinkama. Suradnja dvaju muzeja nastavlja se i u ovoj godini, kada će Povijesni muzej iz Bratislave, koji djeluje u okviru Slovačkoga narodnog muzeja, gostovati u Varaždinu s izložbom pod naslovom Tradicionalna slovačka svadba u Donjoj zemlji.

Ova etnografska izložba daje prikaz svadbenih narodnih običaja Slovaka nastanjenih u najjužnijim dijelovima Donje zemlje, na prostoru Mađarske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Rumunjske, koje su Slovaci naselili tijekom tristogodišnjih migracija potaknutih ekonomskim i političkim razlozima. Iako su se našli u novim sredinama, daleko od matične domovine, iz naraštaja u naraštaj prenosili su i njegovali duhovno i materijalno bogatstvo vlastitih narodnih običaja, koje se i do danas održalo.

Sa željom da se pokaže dio toga kulturnoga nasljeđa, nastala je i ova izložba, za koju su posuđeni brojni predmeti iz muzejskih ustanova i privatnih zbirki iz nekoliko zemalja u kojima, kao nacionalna manjina, danas žive Slovaci. Na pripremi izložbe sudjelovali su brojni suradnici, a glavna autorica je kustosica u Slovačkome narodnom muzeju mr. sc. Jarmila Gerbocová. Predstavljanje ovog projekta u Varaždinu podržali su: Veleposlanstvo Slovačke Republike u RH, Ministarstvo kulture RH,.

Tom prigodom nastupit će i slovački KUD "Ivan Brnjik" iz Jelisavca, s prikazom dijela slovačkih svadbenih običaja.

Anita Peričić, GMV, 3.4.2006

povratak