Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

VARAŽDIN 1931. I GRGUR NINSKI 80 godina od svečanog postavljanja skulpture Ivana Meštrovića

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 06.10.2011. / 06.11.2011.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

         Izložba je priređena u povodu 80. godišnjice postavljanja skulpture Grgura Ninskog, rad akademskog kipara Ivana Meštrovića. Prvotno je kip bio dvije godine smješten na splitskom Peristilu, no kako je, prema mišljenju nekih stručnjaka, bio premalen za taj prostor, preseljen je u Varaždin, gdje je postavljen ispred franjevačke crkve 20. rujna 1931. godine. Povodom toga događaja u Varaždinu je priređena i cjelodnevna svečanost o kojoj iscrpno izvješćuju i tadašnje „Varaždinske novosti“, navodeći kako je postavljanju skulpture prisustvovalo mnoštvo građana, članova varaždinskih (kulturnih) društava te brojni uzvanici i uglednici, među kojima su bili nadbiskup dr. Ane Bauer, akademski slikar Jozo Kljaković kao Meštrovićev izaslanik te državno-politički dužnosnici.
 
          Ivan Meštrović (Vrpolje, Hrvatska, 1883. - South Bend, SAD, 1962.) izradio je ukupno tri skulpture Grgura Ninskog, znamenitoga hrvatskog biskupa iz 10. stoljeća, tadašnjega kancelara hrvatskog kraljevskog dvora i gorljivog zagovornika staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice i glagoljaškog bogoslužja. Splitska inačica kipa monumentalnija je i ponešto drukčija od varaždinske, dok je treća, izgledom identična varaždinskoj, postavljena u Ninu pokraj crkve sv. Anselma 1969. godine. Brončani kip Grgura Ninskog stručnjaci ubrajaju među Meštrovića najbolja ostvarenja, a osim njegove umjetničke vrijednosti, među žiteljima i turistima u sva tri grada u kojima je postavljen uvriježilo se i vjerovanje o tome kako dodir njegova palca donosi sreću.

          Središnja tema izložbe u varaždinskome muzeju, koju je priredila muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, bit će upotpunjena fotografskim i dokumentarnim materijalom koji, osim procedure postavljanja kipa Grgura Ninskog, govori o još nekim značajnim i zanimljivim događajima koji su se 1931. godine zbili u Varaždinu. Glavna inicijatorica za realizaciju izložbe je Varaždinka Dunja Pavelić Bezjak koja, premda živi u Sloveniji, potičući programe poput ovoga već godinama promiče kulturne vrijednosti rodnoga grada. 

                                                                                                                                    Anita Peričić

ULAZ ZA RAZGLED OVE IZLOŽBE JE BESPLATAN

povratak