Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

VARAŽDINSKA BISKUPIJA - projekcija dokumentarnog filma uz izložbu Trag dobrote

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 11.10.2017. / 11.10.2017.

        U nizu programa posvećenih obilježavanju 20. godišnjice osnutka Varaždinske biskupije, među kojima je i nedavno otvorena izložba u palači Herzer GMV-a pod nazivom Trag dobrote, u sklopu Srijede u Muzeju, 11. listopada, održava se i projekcija filma Varaždinska biskupija.

        Riječ je o dugometražnom dokumentarnom filmu u kojemu se na informativan način govori o toj crkvenoj instituciji, s prikazom povijesti njezina nastanka, ali i vjerskih i kulturnih posebnosti i znamenitosti, kao i prirodnih ljepota područja na kojima se Biskupija prostire. U filmu su prikazani i neki povijesni momenti, poput materijala o uspostavljanju Varaždinske biskupije, o čemu su govorili prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej i kardinal Franjo Kuharić, zatim proslava 600. obljetnice čuda u Ludbregu, kada je kao Papin izaslanik stigao kardinal Jozef Tomko, kao i ustoličenje mons. Josipa Mrzljaka, na kojemu je, uz novoga biskupa, govornik bio i kardinal Josip Bozanić. Posebni dio filma odnosi se na sjećanja biskupa Mrzljaka o kardinalu Stepincu, njegovu ujaku, s kojim se često viđao tijekom Stepinčeva zatočeništva u Krašiću.

        Film traje 55 minuta i sniman je najsuvremenijom tehnikom. Redatelj je Jakov Sedlar, autor teksta Hrvoje Hitrec, interpret teksta Joško Ševo, a producent mons. Josip Mrzljak.

        Program se održava u organizaciji Varaždinske biskupije i Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer od 19 sati. Ulaz je besplatan. 

VARAŽDINSKA BISKUPIJA - projekcija dokumentarnog filma uz izložbu Trag dobrote povratak